Feb 15, 2017 | Blogg, Tips & råd |
Sauter betyder ”hoppa/studsa” på franska!
I en sauteuse ska råvaran hoppa runt på hög värme under en kort tid och sedan serveras. Tanken är att proteinet ska få en hårdstekt yta utan att bli torr. Ungefär samma princip som vid wokning.
Men en sauteuse går att använda till så mycket mer…..
Sauteusen har en jämn värmefördelning som gör att det inte bränner fast. Sauteusen leder bort värmen från botten och passar bra till känslig mat, t ex sås, gröt, risotto med mera. En sauteuse är användbar vid tillagning av olika sorters såser eller tillagning av mjölkprodukter, vilka lätt bränns vid. Sauteusens form gör att den går lätt att vispa i den välvda insidan gör att det inte finns några skarpa kanter, du kommer åt att blanda längst hela botten.
En sauteuse är i formen mest lik en kastrull men har sluttande kanter som gör att den ser ut lite som en mindre wokpanna.
En sauteuse är ett väldigt mångsidigt kokkärl som kan användas som en såskastrull att koka sås i, eller mer som en stekpanna att bryna grönsaker, kött eller fisk i. Det allra bästa är kanske att man enkelt kan använda den till flera av de sakerna.
Ska du välja ett enda kok- och stekkärl till ditt kök så rekommenderar vi en sauteuse, köp ett lock till så har du både kastrull, sauteuse, stekpanna och en liten gryta – allt i ett!
Vi säljer sauteuser från Scanpan, Culimat, Professional Secrets och Demeyere!
Feb 10, 2017 | Bakning, Blogg |
Härom dagen bakade jag en smarrig citronkaka i hjärtformen från Nordic Ware. Nordic Ware gör kakformar i flera olika vackra mönster men vad passade inte bättre nu än kakformen med hjärtmönster till ”Alla hjärtans dag”!? Kakformen är tillverkad i helgjuten aluminium med en non-stick yta. Materialet är tjockt med rejäl tyngd för att få ett bra bakresultat. Innan du häller i smeten så penslar (eller sprayar) du insidan med smör och strör över mjöl i formen. Ställ in i frysen ca 10 min medan du gör smeten. När du häller i smeten så fyller du inte mer än ¾ för att undvika att det rinner över kanten. Här nedan kommer recept på kakan jag gjorde. Önskar er alla en underbar ”Alla hjärtans dag” med nära och kära! Umgås och ät något gott tillsammans!
Recept citronkaka
4 ägg
4,5 dl socker
75 g smör
2 msk färskpressad citronjuice
1 st rivet skal av citron
6,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
150 g smält smör
Florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader och smörj och mjöla din form. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt citronsaft och citronskal. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Blanda med äggblandningen växelvis med mjölk. Blanda i smöret och blanda till en jämn smet. Fyll formen och grädda i 175 grader i 30-40 minuter. Kolla av kakan efter en halvtimme (ugnar kan värma lite olika). Låt den stå ca 10 minuter innan den stjälps upp så att kakan hinner sätta sig ordentligt. Avsluta med att pudra lite florsocker över kakan.
Lycka till!
Karin
Jan 27, 2017 | Blogg, Matlagning |
Ibland räcker inte tiden till på vardagarna då barnen ska iväg på olika träningar och man själv kommer hem sent från jobbet… så är det hos oss i varje fall. Då är det bra att förbereda dagen innan med middag till dagen efter. Den här Gulaschgrytan är god, enkel och går ganska fort att göra….den ska koka i 2 timmar men då sköter den sig själv. Perfekt mat att ta fram och värma!
Den här grytan gjorde jag i förrgår kväll då jag visste att det på torsdagen skulle bli tajt om tid för matlagning på kvällen.
Här kommer receptet för 4-6 personer:
1,5 kg högrev som ska putsas och skäras i ca 2×2 cm stora bitar. Bryn köttet i smör direkt i grytan eller stekpanna och lägg över till gryta. Skala och hacka 3-4 gula lökar grovt, lägg i grytan. Häll i ca; 2 tsk salt, riven zest av 1 citron, 2 msk paprikapulver, 2 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad mejram, riv ner 3-4 klyftor vitlök, 1 tsk cayennepeppar, 1-2 msk olivolja, 1,5 liter vatten och slutligen smula ner 3 buljongtärningar mörk oxbuljong. Låt allting koka upp och rör om i grytan. Låt sedan grytan stå och småputtra/sjuda under lock i ca 2 timmar.
Jag ville ha en riktigt matig gulasch till hungriga barn och kokade potatis i tärningar (ca 8 små potatisar) vid sidan om och lät dessa hamna i grytan när den kokat klart. Då blev grytan inte så ”simmig” och potatisarna hela bitar!
Den här grytan är gjord på högrev, det brukar vara lätt att hitta svensk högrev till bra pris ganska ofta!
Till grytan serverade vi grekisk yoghurt och gott bröd från Günterska hovkonditoriet här i Uppsala.
/Anna
Nov 17, 2016 | Blogg, Matlagning |
Hos oss är det ofta smarta logistiklösningar som gäller på kvällarna när barnen ska iväg åt olika håll på träningar.
Igår gjorde jag köttfärspaj som ska ätas ikväll då tiden inte räcker till för matlagning innan barnens aktiviteter. Det är lätt att värma och brukar vara gott!
Paj kan man ju göra på lite vad som helst och vad som finns hemma. Vid det här tillfället hade jag bara bestämt att det skulle bli en köttfärspaj och hade köpt köttfärs. Sedan blev det lite broccoli, blomkål och annat gott som fanns hemma.
Pajdeg gör jag alltid på samma sätt:
Recept för en paj, jag gjorde dubbelt igår då jag gjorde två pajer.
3 dl vetemjöl (den här gången blev det råg i)
2 msk iskallt vatten
150 gram smör
Bästa krispet på pajskalet får du om smöret är iskallt när du blandar degen. Bra tips är att riva ner smöret i mjölet, då blir det lättare att blanda och få till en bra pajdeg.
Jag brukar klämma ut degen med handflatan i pajformen och nagga lite med gaffel innan jag förgräddar i ca 225 grader varm ugn i ca 10 minuter.
Fyllningen igår blev köttfärssås som gjordes på ca 650 gram nötfärs, 1 röd hackad lök, 1 burk finkrossade tomater, ca 2 msk tomatpuré, en massa torkade örter (dragon, basilika, timjan och oregano), grönsaksbuljongtärning och lite vatten. Det fick puttra ca 15 minuter innan jag hällde i en skvätt grädde som hade blivit över och rev ner ca 2 dl prästost (av frukostosten). Fyll pajskalen med köttfärssåsen och dekorera med tunna tomatskivor och små blomkåls- och broccolibuketter. Till sist knäckte jag tre ägg över varje paj.
Köttfärssås kan man ju göra på hur många sätt som helst och min blir aldrig samma som gången innan. Det blir sås av det som finns hemma för stunden.
Jag gjorde två pajer igår, en i en ugnssäker form i stengods och en i en pajform med lös botten. Vill du servera pajen i bit på tallrik är det perfekt att använda en form med lös botten, då kan du skära snygga bitar. Använd gärna en bra belagd pajform med lös botten så släpper pajen direkt utan att du behöver smörja.
Ikväll serveras pajen med keso och en sallad!
Nov 11, 2016 | Bakning, Blogg |
Visst är det gott med mjuk pepparkaka?
Igår testade jag Nordic Ware´s form när jag bakade mjuk pepparkaka, blev mycket gott! Formarna är tillverkade i gjuten aluminium och ytbehandlade för att kakan enkelt ska lossna. De är tyngre än vanliga bakformar, vilket gör att kakan gräddas jämnt. Formarna rymmer ca 2,4 liter.
Här kommer receptet om du vill prova (formarna hittar du hos oss) :
Värm ugnen till 175 grader Celsius.
Vispa 250 gram rumsvarmt smör med elvisp eller i köksmaskin i 2-3 minuter. Häll i 1,5 dl rörsocker (muskovadosocker eller liknande) och 2 dl strösocker. Fortsätt vispa några minuter. Tillsätt 4 ägg, ett i taget medans du vispar. Häll i 3 dl gräddfil eller creme fraiche.
Blanda 7 dl vetemjöl, ca 4 tsk pepparkakskrydda (eller blanda själv 4 tsk kanel, 4 tsk ingefära, 1 tsk malen nejlika) samt 1 tsk bikarbonat och 2 tsk bakpulver. Blanda ordentligt innan du häller ner mjölblandningen i smeten i omgångar. Vispa sakta!
Var noga när du smörar formen, lämna inte smörklumpar kvar i vecken, mjöla formen och låt den stå i frysen i ca 10 minuter innan du skedar i smeten i formen. Det är en fördel att skeda i smeten då det blir färre luftblåsor då. Skaka gärna formen lite innan du stoppar in den i ugnen för att få bort eventuella luftblåsor. Grädda ca 1 timma i mitten av ugnen. Låt kakan vila i 10 minuter innan du välter ur den ur formen.
Lycka till!
Nov 7, 2016 | Nyheter |
Nytt i vår butik är de fina förklädena i skinn som Mästerkocken Catarina König tagit fram i samarbete med Jofama.
Förklädet är tillverkat av nötnappa i svart eller antikbrunt och fodrat med ett rutigt bomullsfoder. Förklädet är mycket mjukt och känns följsamt att ha på sig. Kontrastfärgade stickningar och praktiska fickor både upptill och nertill. Handdukshållare (slänghållare) på vänster sida. Reglerbart band runt nacken och knytbart bälte runt midjan. Passar lika bra för både killar och tjejer som gillar att grilla, laga mat eller baka. Förklädena kommer individuellt förpackade i ”pizzakartonger”. Den perfekta gåvan till någon som är intresserad av mat!
Priset ligger idag på 1395,-/förkläde
Förklädet finns både i butiken i Uppsala och i vår web-butik.
Okt 18, 2016 | Blogg, Matlagning, Vegetarisk mat |
Igår lagade vi vegetarisk lasagne. Det har blivit en av alla maträtter som återkommer hos oss, den är enkel att göra och god. Receptet är inspirerat av Johanna Westmans kokbok för barn.
Här kommer receptet om du vill prova att laga den:
Låt en burk krossade tomater puttra i ca 20 minuter tillsammans med 50 gram smör och en gul lökhalva (hel).
Gör en béchamelsås, ca 50 gram smör, 2 dryga matskedar mjöl och ca 3-4 dl mjölk. När tomatsåsen puttrat färdigt tar du bort lökhalvan och blandar sedan ner béchamelsåsen i den.
Hacka en halv gul lök fint, stek den blank i en kastrull/sauteuse i lite smör, blanda ner ca 600 gram fryst tinad spenat och låt puttra några minuter, ta av från värmen och blanda ner 1 äggula, ca 250 gram ricottaost och 2-3 dl riven västerbottenost.
Använd en ugnseldfast form ca 20×30 cm, börja med tomatsåsblandningen, lägg ett lager med lasagneplattor och spenatblandningen, varva och avsluta med tomatsåsblandningen.
Grädda ca 20 minuter i 225 grader varm ugn!
Okt 17, 2016 | Blogg |
Nu har det varit tyst på vår blogg någon månad. Vi har jobbat som sjutton med att flytta hela vår fysiska butik. Nu är vi på plats. Jättekul!
Vi har under 3 år haft en ganska liten butik som ändå haft ett ganska stort sortiment av produkter inom matlagning och bakning. Nu har vi breddat vårt befintliga sortiment och utökat med en hel del nya varumärken. Vi har flyttat till en större lokal bara 20 meter längre bort från den förra så vi tror du hittar oss. Det har varit mycket planering och hela sommaren har förberedelser pågått….
Här kommer bilder från vår flytt och hur arbetet gått framåt. Vi säger till TACK till alla fina vänner och familj som hjälpt oss genomföra detta, speciellt till vår Pappa som hjälpt oss varje dag och som satt upp varenda vägg i nya butiken. Tack också till alla leverantörer som hjälpt till att packa upp sina varumärken!
Så här såg det ut när vi började sätta upp nya väggar.
Många nya varor har packats upp! Det blir lite kartonger!
Efter många timmars slit såg det ut så här… då återstod ganska många fler timmars arbete….
Sista veckan innan öppning stängde vi vår andra lilla butik… för att hinna bygga klart i nya butiken.
Nu börjar butiken bli klar….
Fantastiskt roligt att få göra butiken större, vi tycker att den blev bra! Tack till alla som lyckönskat oss och alla fina trevliga kunder som varit in till oss i vår nya butik. Välkommen in till oss!
Anna & Karin
Sep 1, 2016 | Bakning, Blogg |
Vi gillar att testa produkterna vi säljer för att se att de verkligen fungerar som de ska!
Tidigare i veckan testade vi springformarna från MasterClass som vi har i flera olika storlekar. Det är tjocka rejäla springformar med non-stickbeläggning. Vi bakade kaka i en 18 cm stor form. Testet gick ut på att baka en kaka utan något fett för att se hur lätt kakan släpper från formen.
Vi tog fram tre glas, alla lika stora. Kakan bakades på tre ägg, vi började med dom i ett av glasen för att sedan fylla nästa glas med lika mycket socker som ägg och i det tredje glaset lika mycket mjöl som ägg och socker. Eftersom vi ville ha en chokladkaka bytte vi ut 1/3 mjöl mot kakao. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt, sikta ner mjöl och kakao samt 1 tsk bakpulver, rör runt så att det blandar sig ordentligt.
Vi smorde inte formen utan hällde smeten direkt ner i springformen och gräddade i ca 30 minuter i 175 grader varm ugn.
När kakan var färdiggräddad fick den svalna något innan vi tog ut den ur formen. Inget fett i smeten och helt osmord form! Ytterst lite fastnade på kanten av formen, kakan blev mycket bra!
Det här receptet gjorde vi med hjälp av vår hjälpreda Elin 7 år som dekorerade med spritsen en god kaka till oss!
Kan rekommendera det här receptet som grund för en bra tårtbotten!
Titta gärna in på vår hemsida och se alla våra springformar!
https://www.bohmanochwiberg.se/baktillbehor-1/springformar
Väljer du en springform i bleckplåt i stället måste du vara mycket noga med att både smörja ordentligt och torka den torr efter disk så att formen inte rostar. En springform med non-stick beläggning och som är så tjock som den här från MasterClass behöver du inte smörja och det finns ingen risk att formen rostar!
Lycka till med ditt bak!
/Anna
Aug 21, 2016 | Blogg, Tips & råd |
Det finns olika önskemål och krav när det kommer till att välja kryddkvarn som t ex design, funktion och hållbarhet. Pepparkvarnen bör vara enkel att fylla på och det kan vara en fördel om kvarnverket är justerbart för olika storlekar på pepparn. Det du betalar för när det gäller en kvarn är till stor del kvaliteten på kvarnverket. Därför är det viktigt att veta vad det är för verk i kvarnen du väljer och hur lång garanti verket har. Här nedan kan du läsa om de olika kvarnverken och vad som skiljer dem åt.
Rostfria verk:
Rostfria verk ser olika ut beroende på salt- eller pepparkvarn. Till en saltkvarn måste det rostfria verket vara specialbehandlat för att inte rosta. Det finns dels manuella kvarnar där du maler traditionsenligt dels kvarnar utrustade med förinställda malningsgrader att välja mellan. Det finns olika garantitid på olika märken när det gäller rostfria verk beroende på kvalitet på verket.
Plastverk:
Det finns även kvarnar med plastverk. Det är naturligtvis inte lika starkt som rostfria eller keramiska verk och ligger därför lägre i pris och har inte samma garantitid.
Manuell eller batteridriven:
I flera fall använder tillverkarna samma material i malverken på de manuella och batteridrivna modellerna, vilket inte ger någon större skillnad i slittålighet. Med en batteridriven kvarn kan du peppra och röra i grytan samtidigt, nackdelen är att de låter relativt högt. En manuell kvarn gör det också lättare att kontrollera hur mycket peppar som hamnar på maten.
Keramiska verk:
När det gäller keramiska verk är det samma verk oavsett om det är till salt- eller pepparkvarn. Verken kan vara brända i olika temperatur och är därför olika starka. Vi säljer bl a kvarnar från tyska Zassenhaus, de bränner sina verk i 1700 grader som gör att de blir extremt hårda. Endast diamant är hårdare. Zassenhaus keramiska malverk är hårdare än stål vilket gör att kvarnen är outslitlig, sköter du om din kvarn rätt håller den livet ut.
Hur tar jag hand om min kvarn?
Malverket kan sättas igen av kryddor med mjukare konsistens, som exempelvis grön- och rosépeppar, och då är det bra att kunna ta isär malverket för rengöring. Kryddsorter med mjukare konsistens, som t ex rosé- och grönpeppar, kan användas uppblandade. Det är dock bra att blanda med torrare kryddsorter som svart och vitpeppar, då minskar risken att kvarnen ”sätter igen sig”. Undvik också att använda flingsalt som är fuktigt och lättare sätter igen malverket (det gäller även rostfria- och plastverk). Ibland kan kvarnar vara känsliga för kornstorlek på peppar. De kvarnar vi säljer maler utan problem stora som små korn. Torka av kvarnen efter användning. Om kvarnen blir blöt kan lacken skadas och höljet i träet spricka. Torka alltid av även runt om kring kvarnen.
Ett tips är att undvika att mala för nära över ånga då detta gör att kryddor och salt ”sätter igen” malverket vilket gör det mera tungt att vrida. Om man då tar i är det risk att muttern kuggar ur. När man gör rent kvarnen kan man hälla i torrt, okokt ris i kvarnen och vrida igenom några varv för att rengöra malverket från eventuellt fett som fastnat från kryddorna. Töm sedan ut riset. När det gäller Zassenhaus kvarnar kan du också ta isär kvarnen. Öppna malverket så mycket det går och vrid över spärren. Vid behov använd en rundad kniv eller liknande för att lossa på spärren genom att trycka in den så kransen på malverket kan gå förbi. Plocka loss de olika delarna och lägg dem i ordning som de ska sättas tillbaka. Dra sedan ur axeln genom kvarnen. Ta en borste, pensel eller liknande och borsta rent de olika delarna. Sätt tillbaka malverket på samma sätt som det togs isär.
Vi har valt ut ett sortiment av kvarnar som håller en hög kvalitet och som också är vackra att ställa på bordet eller vid spisen. Vi säljer kvarnar från tyska Zassenhaus och amerikanska William Bounds.
Zassenhaus:
Zassenhaus anses vara en av världens absolut bästa kvarntillverkare. De har tillverkat kvalitetskvarnar sedan 1867. Inte för att det är nödvändigt att mala grus i en kvarn men det går faktiskt i Zassenhaus kvarnar. De keramiska verken i Zassenhaus kvarnar är brända i hög temperatur och hårdare än stål och näst intill outslitliga. Därför lämnar Zassenhaus 25 års garanti. De keramiska malverken är lätta att justera efter hur fin- eller grovmalet man vill ha. Zassenhaus är känt för sin precision i den steglösa inställningen. Det finns ett brett sortiment av olika modeller och storlekar att välja bland.
William Bounds:
När det gäller William Bounds kvarnar så har de en unik inställningsring upptill på kvarnen. Där väljer du mellan grov-, medium- eller finmalen. Den speciella designen på det tunnelformade malverket ger krossade pepparkorn som i en mortel. Krossade pepparkorn tillför fler smaker och aromer till din mat. Kvarnarnas malverk tillverkas enligt mycket hög standard, där rostfritt stål och keramiskt material av hög kvalitet används. Kvarnens konstruktion gör att malverket inte fastnar eller slits ner. Malverkets delar roterar fritt och ger krossad peppar i båda vridriktningarna.
William Bounds serie ”High Output” är kvarnar med ett stort malverk som ger mer i mängd per drag än de traditionella mindre malverken för bordskvarnar. Arbeta med kvarnen i båda vridriktningarna – fram och tillbaka – då får du det bästa malresultatet.
Fungerar alldeles utmärkt för både höger- och vänsterhänta.
Välkomna till oss så berättar vi gärna mer!
Anna & Karin
Senaste kommentarer