Det finns olika önskemål och krav när det kommer till att välja kryddkvarn som t ex design, funktion och hållbarhet. Pepparkvarnen bör vara enkel att fylla på och det kan vara en fördel om kvarnverket är justerbart för olika storlekar på pepparn. Det du betalar för när det gäller en kvarn är till stor del kvaliteten på kvarnverket. Därför är det viktigt att veta vad det är för verk i kvarnen du väljer och hur lång garanti verket har. Här nedan kan du läsa om de olika kvarnverken och vad som skiljer dem åt.

kvarnar

Rostfria verk:
Rostfria verk ser olika ut beroende på salt- eller pepparkvarn. Till en saltkvarn måste det rostfria verket vara specialbehandlat för att inte rosta. Det finns dels manuella kvarnar där du maler traditionsenligt dels kvarnar utrustade med förinställda malningsgrader att välja mellan. Det finns olika garantitid på olika märken när det gäller rostfria verk beroende på kvalitet på verket.

Plastverk:
Det finns även kvarnar med plastverk. Det är naturligtvis inte lika starkt som rostfria eller keramiska verk och ligger därför lägre i pris och har inte samma garantitid.

Manuell eller batteridriven:
I flera fall använder tillverkarna samma material i malverken på de manuella och batteridrivna modellerna, vilket inte ger någon större skillnad i slittålighet. Med en batteridriven kvarn kan du peppra och röra i grytan samtidigt, nackdelen är att de låter relativt högt. En manuell kvarn gör det också lättare att kontrollera hur mycket peppar som hamnar på maten.

Keramiska verk:
När det gäller keramiska verk är det samma verk oavsett om det är till salt- eller pepparkvarn. Verken kan vara brända i olika temperatur och är därför olika starka. Vi säljer bl a kvarnar från tyska Zassenhaus, de bränner sina verk i 1700 grader som gör att de blir extremt hårda. Endast diamant är hårdare. Zassenhaus keramiska malverk är hårdare än stål vilket gör att kvarnen är outslitlig, sköter du om din kvarn rätt håller den livet ut.

Hur tar jag hand om min kvarn?
Malverket kan sättas igen av kryddor med mjukare konsistens, som exempelvis grön- och rosépeppar, och då är det bra att kunna ta isär malverket för rengöring. Kryddsorter med mjukare konsistens, som t ex rosé- och grönpeppar, kan användas uppblandade. Det är dock bra att blanda med torrare kryddsorter som svart och vitpeppar, då minskar risken att kvarnen ”sätter igen sig”. Undvik också att använda flingsalt som är fuktigt och lättare sätter igen malverket (det gäller även rostfria- och plastverk). Ibland kan kvarnar vara känsliga för kornstorlek på peppar. De kvarnar vi säljer maler utan problem stora som små korn. Torka av kvarnen efter användning. Om kvarnen blir blöt kan lacken skadas och höljet i träet spricka. Torka alltid av även runt om kring kvarnen.

Ett tips är att undvika att mala för nära över ånga då detta gör att kryddor och salt ”sätter igen” malverket vilket gör det mera tungt att vrida. Om man då tar i är det risk att muttern kuggar ur. När man gör rent kvarnen kan man hälla i torrt, okokt ris i kvarnen och vrida igenom några varv för att rengöra malverket från eventuellt fett som fastnat från kryddorna. Töm sedan ut riset. När det gäller Zassenhaus kvarnar kan du också ta isär kvarnen. Öppna malverket så mycket det går och vrid över spärren. Vid behov använd en rundad kniv eller liknande för att lossa på spärren genom att trycka in den så kransen på malverket kan gå förbi. Plocka loss de olika delarna och lägg dem i ordning som de ska sättas tillbaka. Dra sedan ur axeln genom kvarnen. Ta en borste, pensel eller liknande och borsta rent de olika delarna. Sätt tillbaka malverket på samma sätt som det togs isär.

Vi har valt ut ett sortiment av kvarnar som håller en hög kvalitet och som också är vackra att ställa på bordet eller vid spisen. Vi säljer kvarnar från tyska Zassenhaus och amerikanska William Bounds.

Zassenhaus:
Zassenhaus anses vara en av världens absolut bästa kvarntillverkare. De har tillverkat kvalitetskvarnar sedan 1867. Inte för att det är nödvändigt att mala grus i en kvarn men det går faktiskt i Zassenhaus kvarnar. De keramiska verken i Zassenhaus kvarnar är brända i hög temperatur och hårdare än stål och näst intill outslitliga. Därför lämnar Zassenhaus 25 års garanti. De keramiska malverken är lätta att justera efter hur fin- eller grovmalet man vill ha. Zassenhaus är känt för sin precision i den steglösa inställningen. Det finns ett brett sortiment av olika modeller och storlekar att välja bland.

William Bounds:
När det gäller William Bounds kvarnar så har de en unik inställningsring upptill på kvarnen. Där väljer du mellan grov-, medium- eller finmalen. Den speciella designen på det tunnelformade malverket ger krossade pepparkorn som i en mortel. Krossade pepparkorn tillför fler smaker och aromer till din mat. Kvarnarnas malverk tillverkas enligt mycket hög standard, där rostfritt stål och keramiskt material av hög kvalitet används. Kvarnens konstruktion gör att malverket inte fastnar eller slits ner. Malverkets delar roterar fritt och ger krossad peppar i båda vridriktningarna.
William Bounds serie ”High Output” är kvarnar med ett stort malverk som ger mer i mängd per drag än de traditionella mindre malverken för bordskvarnar. Arbeta med kvarnen i båda vridriktningarna – fram och tillbaka – då får du det bästa malresultatet. 
 Fungerar alldeles utmärkt för både höger- och vänsterhänta.

Välkomna till oss så berättar vi gärna mer!
Anna & Karin