Härom kvällen grillade vi hamburgare. Det är en favorit i vår familj då det går att variera från gång till gång med olika tillbehör och alla kan göra sin egen. Vi brukar göra egna bröd. Ett tips är att tillsätta lite gurkmeja i degen för att få en lite gyllene färg på brödet. Vi gjorde även en god BBQ-sås och picklad gurka och rödlök. Picklad rödlök har vi nästan alltid till hamburgaren, ett tillbehör som vi inte vill vara utan. Här kommer recept på bröden, såsen och de picklade tillbehören. Hoppas att det kan inspirera er till att skapa en egen favoritburgare!
Hamburgerbröd: Ca 8 bröd
2 ½ dl ljummet vatten 3 msk ljummen mjölk 25 g jäst 2 ½ msk strösocker 2 ägg 7 ½ dl vetemjöl 2 ½ msk smör 1 ½ tsk salt gurkmeja sesamfrön
Blanda vatten och mjölk med jäst, socker och lite gurkmeja. Låt stå 10 minuter. Vispa 1 ägg fluffigt. Blanda sedan mjölet och smöret med händerna i en skål. Blanda i jästvätskan, saltet och det vispade ägget tills en deg uppstår. Degen knådar du för hand eller i en matberedare ca 8-10 minuter. Den kommer att vara kladdigare än en vanlig deg. Forma till en boll och lägg under duk och jäs 1-2 timmar.
Dela sedan degen i 8 delar som du formar till små runda bollar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk 1-2 timmar till. Sätt ugnen på 200 . Vispa upp det andra ägget med 1 tsk vatten och pensla bullarna. Häll över sesamfrön och baka sedan tills bröden blir gyllenbruna, ca 15 min. Låt svalna och fyll med hamburgare och goda tillbehör!
BBQ-sås:
1 hackad gul lök 3 finhackade vitlöksklyftor (ta fler efter tycke och smak) 1 tsk spiskummin 2 msk olivolja ½ dl balsamvinäger 1 dl farinsocker ½ dl japansk soja 1 msk worcestershiresås 1 dl ketchup 1 msk chilipulver
Stek lök, vitlök och spiskummin i olja. När löken blir mjuk häller du på balsamvinäger. Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop till en kletig massa. Smaka av och servera som ett gott tillbehör till din hamburgare eller något annat grillat!
Picklad rödlök/gurka:
Vi lägger in vår rödlök/gurka i en 1, 2, 3 lag (1 del ättiksprit 12 %, 2 delar socker, 3 delar vatten). Kokas tillsammans med kryddor ni tycker om, t ex chili och lagerblad. När vi lägger in rödlök så brukar vi även tillsätta lite salt.
Vi har tagit del av Jonas Crambys recept i boken ”Texmex från grunden” och sedan tagit bort och lagt till efter egna idéer.
Hamburgerbröden blev fanrastiska!!
Åh va roligt att höra!