Våren är här och det är dags att grilla igen, hurra!!!

Det blir mer och mer vanligt att grilla året runt, men alla har inte den möjligheten. …och visst blir man extra sugen på grillat när värmen och våren kommer?

Får vi tipsa om grillspett, skivad ugnsrostad potatis och tzatziki?
Så här gjorde vi våra spett för 4-6 personer:

Spetten
Skiva ca 1,2 kg fläskfilé i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i bunke, blanda i oregano, salt, svartpeppar, soya, kycklingbuljong, honung…eller ta det som finns hemma, en snabbmarinad behöver inte vara exakt! Blanda runt!
Trä upp på spett och varva med klyftad rödlök och paprika.
Grilla på grillen tills köttet är genomgrillat, lägg gärna på några halverade citroner och låt de gärna bli grillade ordentligt på snittytan. Jättegott att pressa över köttet vid servering. Grillad citron blir söt!

Tzatzikin
Låt 4 dl grekisk yoghurt rinna av i sil med kaffefilter under ca 2 timmar i kylsåpet. Riv gurkan på ett grovt rivjärn, salta och låt rinna av.
När yoghurt och gurka runnit av, blanda ihop i bunke. Tillsätt 1-2 pressade/rivna vitlöksklyftor, 1-2 msk vitvinsvinäger, 2-3 msk olivolja, salt, svartpeppar och 2 msk hackad dill. Blanda!

Ugnspotatis
Skölj 1,5 kg potatis. Om skalen är fina låter vi dom alltid vara kvar.
Ta fram mandolinen och skiva potatisen tunt. Skölj potatisen i vatten och lägg på hushållspapper eller handduk för att torka. (Då fastnar den inte lika lätt på plåten.) Lägg på plåt, salta, peppra och ha gärna på lite oregano (torkad eller färsk) och ugnsrosta ca 30 minuter.

Nu är allt klart! Servera gärna en naturell sallad till!
Smarta redskap att ha hemma: