pans

Kastruller och grytor kan vara tillverkade i olika material och har då olika egenskaper.

Grytor och kastruller i rostfritt

Flera av våra grytor och kastruller har en så kallad sandwichbotten. En extra botten av aluminium, en sandwichbotten, som gör att värmefördelningen blir jämnare och vidbränningsrisken minskar. Olika fabrikat kan ha olika tjocka bottnar och olika många bottnar. Det kan också vara stor skillnad på hur effektiva de är på en induktionsspis. Mer exklusiva kärl har ofta en större magnetisk yta och en del kan tom ha den ingjuten i botten. Dessa kok-kärl är bra att koka i!

Det finns också rostfria kok-kärl som har en aluminium-kärna hela vägen upp i kanten (som tex Scanpans Fusion 5 serie). Dessa kok-kärl är extra bra att använda till sås, gröt eller tex en risotto. Tex en riktig sauteuse har värmeledning hela vägen upp i kanten.

Rostfritt stål kan vara av olika kvalité. Ju renare stål, ju lättare att diska rent. Tex alla Demeyeres kärl är behandlade med Silvinox som är en unik metod för att rena stålet. Det ger ett stål som är så rent att ytan upplevs vara lika lättdiskad som ett teflonbelagt kärl.

Bra ”kok-kastruller” i vårt sortiment är Eva Trio Stainless steel, Culimat, Demeyere Apollo och exxent, .

Scanpans Fusion 5 serie, Eva Trio multi eller Culimats sauteuser är ett bra val om du vill ha en kastrull till tex sås, gröt, risotto eller liknande. Den har aluminiumkärna hela vägen upp i kanten vilket gör att hela kärlet blir varmt. Kärlet är extremt värmetåligt och det ”bränner” inte fast. Bra alternativ istället för belagd kastrull.

Grytor och kastruller i gjutjärn

Det finns kok-kärl i rå-gjutjärn och emaljerat gjutjärn.

Rå-gjutjärn är helt obehandlat och oftast billigare än emaljerat gjutjärn. Bör diskas med enbart vatten och ej stå blött då det kan rosta då.

Emaljerat gjutjärn bör värmas upp långsamt. Hettas kärlet upp för snabbt till hög värme kan emaljen skadas. Diskas med varmvatten och diskmedel. Ingen risk att mat missfärgas av tex tomat eller vin som i rå-gjutjärn. Använd helst redskap i trä eller plast. Blank emalj är svårare att bryna i än matt emalj.

Gjutjärn är ett perfekt material på gryta då du ska göra ett långkok på platta eller i ugn, att göra tex en köttfärssås eller annan gryta i. Det går ofta utmärkt att baka bröd i en gjutjärnsgryta. Gjutjärn är ett material som när det väl blivit varmt behåller värmen mycket länge.

Vi säljer gjutjärn från svenska Skeppshult (rå-gjutjärn), franska Le Creuset (emaljerat)och franska Staub (emaljerat). De använder enbart kontrollerat gjutjärn i sina produkter!

Grytor och kastruller med beläggning

Teflon är en typ av beläggning som används i kok-kärl. Teflon – är det som gör att det släpper lätt i ett kok-kärl. Kräver inget fett och är lättdiskat. I en gjuten Teflon gryta/kastrull får du en lika fin stekyta som i en gryta av gjutjärn.

Keramisk beläggning används också ofta som beläggning. Den är hårdare än Teflon men kan kräva lite fett vid stekning.

Vi rekommenderar att du handdiskar alla dina belagda kärl då maskindisk sliter i onödan på produkten.

Alla belagda kärl slits ut med tiden och bör då bytas ut.

Vi säljer Teflonbelagda kok-kärl från AMT Gastroguss, Ballarini och Eva Trio. Keramiska kok-kärl i vårt sortiment kommer från Beka och Eva Trio.

De belagda kok-kärl som vi säljer innehåller INTE PFOA.

Ett kok-kärl som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från avlagringar som tex inbränt fett eller sot. Det kan påverka magnetismen med en smutsig undersida.