Visst är det gott med mjuk pepparkaka?

Igår testade jag Nordic Ware´s form när jag bakade mjuk pepparkaka, blev mycket gott! Formarna är tillverkade i gjuten aluminium och ytbehandlade för att kakan enkelt ska lossna. De är tyngre än vanliga bakformar, vilket gör att kakan gräddas jämnt. Formarna rymmer ca 2,4 liter.

Mjuk pepparkaka

Här kommer receptet om du vill prova (formarna hittar du hos oss) :
Värm ugnen till 175 grader Celsius.
Vispa 250 gram rumsvarmt smör med elvisp eller i köksmaskin i 2-3 minuter. Häll i 1,5 dl rörsocker (muskovadosocker eller liknande) och 2 dl strösocker. Fortsätt vispa några minuter. Tillsätt 4 ägg, ett i taget medans du vispar. Häll i 3 dl gräddfil eller creme fraiche.
Blanda 7 dl vetemjöl, ca 4 tsk pepparkakskrydda (eller blanda själv 4 tsk kanel, 4 tsk ingefära, 1 tsk malen nejlika) samt 1 tsk bikarbonat och 2 tsk bakpulver. Blanda ordentligt innan du häller ner mjölblandningen i smeten i omgångar. Vispa sakta!

Var noga när du smörar formen, lämna inte smörklumpar kvar i vecken, mjöla formen och låt den stå i frysen i ca 10 minuter innan du skedar i smeten i formen. Det är en fördel att skeda i smeten då det blir färre luftblåsor då. Skaka gärna formen lite innan du stoppar in den i ugnen för att få bort eventuella luftblåsor. Grädda ca 1 timma i mitten av ugnen. Låt kakan vila i 10 minuter innan du välter ur den ur formen.

Lycka till!