Perkulator till spisen

Det finns många sätt att göra kaffe på!

Det som karakteriserar en perkulator, eller perkulatorbryggare (ibland med stavningen perkolator), är att vattnet passerar kaffet fler gånger än i en klassisk kaffebryggare. Med en perkolator passeras kaffet om och om igen till dess att vattnet når kokpunkten. Många människor tycker att kaffe gjorts med en perkolator är det allra bästa kaffet. En perkolator är lika enkel att använda som en vanlig kaffebryggare men du slipper kaffefilter. 

Vi har valt att sälja Tops kaffeperkulator – en perkulator med anor
Tops har varit ett erkänt varumärke med sin kaffeperkulator i över 50 år. De började sin verksamhet 1964 därav av den läckra retrodesignen.

Allt som behövs för att koka i perkulatorn är friskt vatten, malet kaffe samt en värmekälla. Använd gärna mellanmalet kaffe eller grovmalet kaffe – en smaksak!
Idag ser vi mest elektriska perkulatorer på marknaden, men den här fungerar på din spis, funkar på alla sorters spisar. Ta med den på picknick eller camping och använd den på gasolköket över öppen eld eller på grillen. Vi säljer 4 olika storlekar av Tops Perkulator – alla fungerar på alla spisar – observera dock att vissa induktionsspisar har problem med mindre kärl än 9 cm i bottenplattan, då ska du inte välja den minsta storleken.

Kannan och locket är tillverkat i 18/8 rostfritt stål. Kaffebehållaren och spridaren är tillverkad i aluminium och handtaget är tillverkat i värmetålig permawood. Den har en klar glasknopp på locket som gör att du enkelt kan hålla koll på resultatet. Enkel att diska för hand eller köra i diskmaskin.

Så här använder du Tops kaffeperkulator:

  • Sätt kaffebehållaren på stigarröret och mät upp perkulatormalet kaffe i kaffebehållaren, ca 1 ”kaffemått” per kaffekopp för önskad styrka, sätt på spridarlocket.
  • Häll i önskad mängd vatten, ca 1,5 dl per kopp, i kaffekannan och sätt i hela kaffebehållaren.
  • Sätt perkulatorn på önskad värmekälla, plattan bör inte vara större än själva perkulatorn. (Induktionsspis – inga problem alltså.) Handtaget får inte vara direkt över värmekällan.
  • Sätt på hög värme. När perkuleringen börjar och du ser vatten bubbla upp i glasknoppen sänk till medelvärme, varmt nog för att vattnet ska perkolera med ett jämt bubbel i glasknoppen.
 • Perkulera till önskad styrka på kaffet, du kan se i glasknoppen hur kaffet blir mörkare och mörkare, ca 5-8 minuter efter din egen smak. När du uppnått önskad styrka på kaffet ta av perkulatorn från värmekällan, obs den är nu varm så använd en grytlapp, ta ur kaffebehållaren, vänta ett ögonblick, häll upp och njut av kaffet. Rengöring

 

 • För att få godast kaffe bör du rengöra perkulatorns alla delar mellan användningarna. Diska i varmt vatten med diskmedel och skölj noga. Går att köra i diskmaskin på översta hyllan i diskmaskinen.
  Glasknoppen
 • Glasknoppen är känslig för slag och ska inte dras åt för hårt. Om olyckan skulle vara framme och du råkar ha söder glasknoppen kan du självklart köpa en ny!

Bee´s Wrap – folie att använda fler gånger

Det här är en riktigt smart produkt!

Bee´s Wrap är ett naturligt, ekovänligt och plastfritt alternativ till plastfolie och aluminiumfolie. Den är tillverkad av ekologisk bomullsmuslin, bivax, jojobaolja och kåda. Kombinationen ger en följbar och förseglande folie som kan användas om och om igen. Det är enkelt att forma Bee´s Wrap! Lägg arket över den bunke eller skål som du vill täcka och forma den över kanterna med värmen från dina händer, genom att göra så skapas en tätning. Ställ in bunken med Bee´s Wrap i kylen och när tyget blir kallt (tar bara några sekunder) så skapas en försegling/tätning. Använd samma metod för att linda in ost, grönsaker, bröd och bakverk. Bee´s Wrap rekommenderas inte till rått kött, kyckling och fisk. Bivax och jojobaolja har antibakteriella egenskaper som hjälper till att hålla maten fräsch och gör att du kan använda Bee´s Wrap om och om igen. Bee´s Wrap är en gammaldags lösning som doftar gott av bivaxen.

Bee´s Wrap grundades 2012 av Sarah Kaecki Vermont. Hon ville minska på familjens plastanvändande i hemmet. Hon hittade den här gamla metoden att förvara mat på och gjorde den i modern tappning. Hon skapade ett tvättbart, återanvändningsbart och komposterbart alternativ till plastfolie; Bee´s Wrap!

Finns hos oss i butiken!

 

Teakhaus – Varifrån kommer skärbrädan och hur tar du hand om den?

Vet du hur din skärbräda produceras och vet du hur du bäst tar hand om den?

Hur tar du hand om din skärbräda?
Vi säljer bl a skärbrädor i teak!
Teak som träslag är mycket lämpligt som träslag för skärbrädor, ett material som slår sig sällan, inte repas så lätt och som har ett naturligt innehåll av olja som är svagt antibakteriellt. Dessutom är teak ett träslag som är skonsamt mot köksknivar. Teak är kanske världens hårdaste träslag, motståndskraftigt mot sol, fukt, regn, röta, insekter.
Skärbrädor i teak ska diskas med vatten och diskmedel. Skölj och torka sedan omedelbart. Låt aldrig skärbrädan ligga på tex en blöt köksbänk så ena sidan är torr och den andra sidan i vatten. Diskas ena sidan på brädan noga ska man göra samma sak med andra sidan så vatten tränger in i brädan lika mycket på båda sidor. På så sätt minimerar man risken att brädan slår sig när den sedan torkar.

Om Företaget Proteak
Vi säljer skärbrädor i teak från Teakhaus. Det är ett varumärke som ägs av ett mexikanskt börsnoterat företag som heter Proteak Renewable Forestry, LLC.
År 2000 startade Proteak med en plantage-area av 182 hektar som år 2013 hade vuxit till drygt 18 000 hektar. Proteak äger och driver träplantager i Mexico, Colombia, Costa Rica och Panama.

Proteak uppfyller FN.s Global Compacts 10 principer så som tex mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och kampen mot korruption.

Plantagerna som teaken i produkterna från Teakhaus kommer från är FSC-certifierade, så också den fabrik i Vietnam som tillverkar brädorna.
Att ett företag är FSC-certifierat innebär:
Ett FSC-certifierat skogsbruk ger ekonomisk avkastning, men tar också hänsyn till miljövärden och sociala förhållanden. Biologisk mångfald, ekologiskt värdefulla miljöer och kulturminnen skyddas.
För att certifiera din skog behöver du ha en skogsbruksplan och tydliga rutiner för hur du bedriver ditt skogsbruk. Bland annat rutiner som visar hur du förbereder, genomför och följer upp resultaten av olika skogsskötselåtgärder.
Vid själva certifieringen undersökts hur skogsbruket bedrivs, både i fält och på papperet. Ett expertteam bedömer sociala, ekonomiska och miljömässiga förhållanden.
Om allt är i sin ordning när huvudcertifieringen genomförts får du ett skogsbrukscertifikat och tillgång till FSC:s varumärke. Certifieraren ser också till så att uppgifterna om certifieringen läggs ut i FSC:s internationella databas.
Som certifierad skogsägare kontrolleras du årligen. Varje uppföljning resulterar i en offentlig tillgänglig rapport. Brister registreras och ska åtgärdas inom överenskommen tid.
Certifikatet kan dras in om bristerna inte åtgärdas eller är många, allvarliga och återkommande.

Skärbrädorna i Teakhaus sortiment är tillverkade av spillvirke från möbeltillverkning och bidrar därför ytterligare till den miljömedvetenhet som kännetecknar företaget och dess produktion.

Ska man köpa nytillverkad teak bör den vara FSC-märkt, då är det ett bra miljöval.

 

 

 

 

Chimichurri

I helgen gjorde vi chimichurri – kommer bli en favorit till grillat i sommar!

Chimichurri är en pestoliknande persiljeröra som har sitt ursprung i Sydamerika. Så här gjorde vi våran:

Finhacka alla ingredienser fint, var noggrann, fuska inte!
Blanda i bunke:
En halv kruka koriander
En halv kruka bladpersilja
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 grön paprika
1 röd chilifrukt (ta bort kärnorna och innerväggarna under rinnande vatten om du inte vill ha för mycket hetta)
2 tomater (ta gärna bort kärnorna)
1 dl god olivolja
1 lime (använd rivet skal och saft av hela frukten)
1 msk vitvinvinäger
1 tsk salt
2 msk svartpeppar
2 tsk honung
1 msk torkad oregano

Gör gärna chimichurrin en dag innan du ska äta den, då blir det mer smak i den. Vi gjorde våran samma dag vi skulle äta den…blev grymt god ändå!

Vi köpte en fin köttbit till och serverade tillsammans med grönsallad!

Sous Vide – vad är det?

Ordet Sous-Vide kommer från franskan och betyder ”under vakuum”.
Metoden innebär att man tillagar maten i en ångugn eller en vakuumförpackning, en lufttät plastpåse som placeras i ett vattenbad. Vattenbadet har en noga kontrollerad temperatur. Temperaturen på maten blir samma både på utsidan och insidan.

En sous vide maskin har en cirkulator där vatten pumpas in, för att sedan pumpas ut. Maskinen har också en värmekälla som drivs av el. Cirkulatorn pumpar in vatten genom värmekällan och pumpar sedan ut det uppvärmda vattnen. Den exakta temperaturen på vattnet måste kunna regleras, därför finns en termostat som styr en termometer som håller koll på temperaturen. Blir vattnet för varmt eller för kallt stänger termostaten av eller på.

Genom att först vakuum-förpacka kött, fisk, ägg, kyckling eller vad du nu önskar tillaga och sedan sänka ned dem i ett perfekt tempererat vatten gör att du kan uppnå fantastiska resultat. Du ställer in din Sous Vide på önskad temperatur, placerar den på kanten av en kastrull/gryta, startar timern och sen sköter resten sig självt.  Eftersom temperaturen ligger helt stabilt finns ingen risk för att tillaga din råvara så att den blir torr. Temperaturen håller sig inom en noggrannhet på +/- 0.1°C  tack vare att den cirkulerar vattnet.
Du bör vara medveten om att köttet inte får den stekyta du är van vid när du tillagar kött sous vide. Därför måste man hastigt steka på köttet efteråt för att förhöja ytsmaken. Det kan du göra på grillen eller hastigt i en stekpanna.

Vi säljer Champions Sous Vide maskin. Den tydliga displayen visar aktuell temperatur och hur länge det är kvar på den tid du ställt in. Reglaget i rostfritt stål på sidan av displayen används för att enkelt ställa in önskad temperatur. Den smarta klammern på baksidan gör att du kan fästa Sous Vide-maskinen på alla typer av behållare utan problem.

Metoden har länge använts på restauranger över hela världen. På 1970-talet togs metoden fram av Georges Pralus för den franska restaurangen Troisgros.
Det är bland annat tack vare Sous Vide tekniken som de bästa restaurangerna kan servera mat av toppklass. Både när det kommer till molekylär mat, men också när det kommer till en perfekt tillagad bit kött.

 

 

Bästa vinglaset kommer från Riedel!

Vill du ha det absolut bästa vinglaset ska du välja Riedel!
Vadå bäst? Jo, Riedel formar glasets kupa så att du får den absolut bästa smakupplevelsen.
Hur då? Jo, beroende på kupans form, hamnar vinet på olika ställen på tungan som är indelad i olika smaker, surt, beskt, sött, salt och umami. Du upplever smaken olika beroende på vart vinet landar på tungan…
Fungerar det verkligen så? Ja…..

Vill du vara med och uppleva en glasprovning med Riedel? Nästa provning hos oss sker torsdagen den 18 maj i butiken kl 19:00 – 20:30. Priset per person är 695,-. Då ingår förutom 4 viner till provningen 4 utvalda Riedel Vinumglas (glasens värde 995,-)
Här är en bild på Jane Sandström (som håller i provningen) från vår senaste glasprovning med Riedel.

Riedel är ett välkänt begrepp i vinkännarkretsar, bland sommelierer och restauratörer världen över, och anses vara marknadens absolut bästa vin- och spritglas.

Ett bra glas skall vara utformat så att det förstärker och framhäver vinets harmoni och ett instrument för att föra samman de olika beståndsdelarna i vinets personlighet;  Utseendet, Doften och Smaken. Serveras samma vin i olika utformade glas kommer vinet inte bara dofta olika utan också smaka olika.

Vi säljer glasserien ”Vinum” från Riedel. Det är den första maskintillverkade glasserien i världen som har kupor, utvecklade för att passa individuella druvor/typer av vin. Det är ett kristallglas som är tillverkat med mycket noggrann precision. Går alldeles utmärkt att maskindiska! Serien består av 30 glas. Nu har man sällan 30 olika glasvarianter hemma men ofta har man en eller ett par druvsorter som man köper ofta, då är det dom du ska satsa på.

När en ny glasserie ska tillverkas sammankallas en grupp druvspecialister som är specialiserade på specifika druvsorter eller områden där druvorna växer. Dessa specialister hjälper till för att få den absolut perfekta formen som framhäver vinets doft och som ger den absolut bästa smakupplevelsen. Ofta provas upp till 20 prototyper innan man kommer fram till det optimala glaset. Denna utvecklingsprocess är unik i sitt slag och tar mellan 1-2 år per glastyp.

Riedel har producerat glas sedan 1756 och är ett familjeföretag i elfte generationen.  Arbetet med att producera dagens banbrytande vin- och spritglas, påbörjades av Claus J. Riedel för över 50 år sedan i Österrike.

God middag till påsk!

Här kommer ett middagstips att laga under påskhelgen!

Den här rätten har vi lagat många gånger, inte bara under påsken, men det passar mycket bra då. Det är dessutom ett enkelt och gott recept. Det här receptet räcker till 6-8 personer.
Lammstek med potatisskivor rostade i ugn och gräddstuvad purjolök.

Lammsteken (ca 2 kg med ben) gör du enkelt så här:
Ugnen på 225°, skala 4 ganska stora vitlöksklyftor, dela 2 av dom i långa bitar och finhacka de andra två. Stick djupa hål i steken och tryck ner de avlånga vitlöksbitarna. Rör ihop 50 gram rumstempererat smör, 1 msk honung, den hackade vitlöken, rivet skal av en citron och ca 2 msk hackad färsk timjan. Bred på smörblandningen på lammsteken. Salta och peppra (jag använder alltid svartpeppar). Lägg steken i en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca 10 minuter, sänk sedan värmen till 125° och låt steken stå inne i ugnen ytterligare 2 timmar tills köttets innertemperatur är 60-65°. Låt steken vila 15 minuter innan du skär upp den och serverar.

Solrospotatis
Sätt ugnen på 225°. Tvätta och skiva ca1½ kg potatis tunt (enkelt att skiva på mandolin). Lägg på en ugnsplåt. Häll över rapsolja ca 0,5 dl och smält smör ca 0,5 dl. Salta och peppra (svartpeppar). Sätt in i ugnen ca 15 minuter, strö över 1 dl solroskärnor och låt stå i ugnen 10 minuter till.

Gräddstuvad purjolök
Skölj 4 purjolökar noga. Skär dom i 4 cm långa bitar och fräs i smör (gärna i en sauteuse). Häll på 4 dl vispgrädde, salta och peppra (svartpeppar) och låt det småkoka utan lock i 5 minuter. Smaka av med saft från en halv pressad citron och lite dragon.

Hoppas du gillar det, lycka till!

 

 

 

Eva Trios koncept – varje rätt har sin gryta

1977 designade Ole Palsby Eva Trios grytor. Idag består Eva Trios grytserie av fyra olika slitstarka och funktionella grytor. De fasta måtten gör att kombinationsmöjligheterna mellan grytor, stekpannor och lock är oändliga och dessutom lätta att förvara i köksskåpet.
Alla material har egenskaper som påverkar maten du lagar. Beläggningen i grytor, kastruller och stekpannor bidrar till att göra matlagningen enklare och maten godare.

Rostfritt stål
Rostfritt stål tål hög värme, är mycket slitstarkt och motståndskraftigt mot syra i livsmedel. En yta av blankpolerat stål är både motståndskraftigt nog att klara daglig användning och är samtidigt lätt att rengöra. (Ju renare stål i ett kärl, ju lättare att rengöra.) Eva Trios rostfria (18/10 stål) kärl har en inkapslad sandwichbotten som sprider värme jämnt och effektivt. Eva Trios sandwichbotten består av ett 5 mm tjockt aluminiumskikt i mitten och ett stålskikt på vardera sidan. Ytterskiktet i stål är magnetiskt. Bottnen är alltså magnetisk, vilket innebär att kok- och stekkärlen kan användas på alla värmekällor. Sandwichbottnens totala tjocklek är 6,2 mm. Det betyder att kok- och stekegenskaperna förbättras, vilket i sin tur gör kärlen till bra arbetsredskap.
Handtagen är gjorda i kraftigt rostfritt stål. Dessa är punktsvetsade och det betyder att de inte blir varmare än att man kan hålla i dem. Alla kärl har en praktisk hällkant som gör att du undviken spill vid upphällning.

White Line
White Line-serien är tillverkad i aluminium, som ger optimal värmespridning i hela kärlet, både i botten och upp längst sidorna. Både grytorna och traktörpannan har en hård keramisk beläggning på utsidan och insidan. Alla kärlen går att använda i ugn och tål maskindisk. Kärlen har en inkapslad sandwichbotten som ger snabb värmespridning hela vägen upp i kanterna. Aluminium är inte magnetiskt, men i White Line-serien har det lagts in en magnetisk metallplatta i kok- och stekkärlens botten. Det gör att deras induktionszon är maximerad. Serien kan alltså även användas på induktionsspis.
Bottnen i White Line-serien är 6 mm tjock och sidorna är 3 mm. Eftersom hela grytan blir varm (botten och sidor) och värmepåverkan sker från alla tre håll fördelas värmen jämnt.
Alla kärl har också en bra hällkant som gör att du undviker spill vid upphällning. Den keramiska beläggningen gör att kärlet kräver mycket lite fett vid stekning.
Aluminium är ett mjukt och lätt material. Det betyder att grytor som är tillverkade av aluminium är lätta att arbeta med. Det kan vara en fördel när du ska använda grytorna. Aluminium har god värmeledningsförmåga och fördelar värmen uppåt sidorna.
Keramisk beläggning är ett mycket starkt material som kan tåla höga temperaturer och som inte repas så lätt. Det ger högre tålighet i den dagliga användningen och längre hållbarhet. Den keramiska beläggningen tål temperaturer ända upp till 450 °C och kan användas på alla värmekällor inklusive induktion.
Aluminiumets goda värmeegenskaper gör kokkärlen fantastiska att koka i eller till att tillaga i synnerhet mjölkbaserade såser och rätter. Den jämna värmefördelningen mellan grytans botten och sidor gör att mjölken inte bränns vid så lätt. Den hårda keramiska beläggningen tål hög värme och serien är därför oerhört robust och tålig och lämpar sig väl för daglig matlagning.

Black Line
Black Line har en kraftig aluminiumbotten på 5 mm och sidorna är 3 mm tjocka. Under  användning värms både botten och sidor upp så att värmen fördelas jämnt. Hela serien har en så kallad brazing bottom, vilket innebär att en magnetisk platta i 18/0-stål har smälts fast på grytan.
Alla handtag och skaft är tillverkade i kraftigt rostfritt stål. Det betyder att handtagen vid vanlig användning på spisen inte blir varmare än att man kan hålla i dem utan grytlappar. Detta gäller dock inte vid användning på gasspis eller i ugn.
Black Line har PFOA-fri Slip-Let®-beläggning både in- och utvändigt.
Aluminium är ett mjukt och lätt material. Det betyder att grytor som är tillverkade av aluminium  är lätta (inte tunga) att arbeta med. Det kan vara en fördel när du ska använda grytorna. Aluminium har god värmeledningsförmåga och fördelar värmen uppåt sidorna. Eva Trio Black Line-serien är rekommenderas när du ska göra såser eller rätter som innehåller mjölk. Om värmefördelningen är ojämn bränns mjölkbaserade rätter lätt vid eftersom värmen koncentreras i grytans botten. I en aluminiumgryta sprids värmen i stället uppåt sidorna, vilket gör att mjölkrätter inte bränns vid lika lätt. Slip-Let®-beläggningen gör grytan lättdiskad både ut- och invändigt.
Alla handtag och skaft är tillverkade i kraftigt rostfritt stål. Det betyder att handtagen vid vanlig användning på spisen inte blir varmare än att man kan hålla i dem utan grytlappar. Detta gäller dock inte vid användning på gasspis eller i ugn

Koppar
Koppar är en av de bästa värmeledarna och därför bra att använda till kok- och stekkärl. Kärlen blir snabbt varma och svalnar också snabbt. Det betyder att det är lätt att reglera värmen. Det är en treskiktskonstruktion med koppar ytterst, aluminium i mitten och rostfritt stål innerst. Fördelen är att varje materials egenskaper utnyttjas optimalt och att konstruktionen ger en bra värmeledningsförmåga. Seriens kokkärl i koppar fungerar optimalt, bland annat tack vare kopparns unika kok- och stekegenskaper. Koppar ger dig full kontroll över matlagningen eftersom materialet reagerar snabbt på temperaturändringar – en viktig egenskap när man lagar såser och mer avancerade rätter.
Alla grytor och stekpannor i serien har också en praktisk hällkant som gör hanteringen ännu enklare. Koppar kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion.

Lock
Locken har samma diametermått som grytorna och traktörpannan, så det går bra att kombinera dem. Tanken är att du inte ska behöva ha så många lock utan kunna använda samma lock till fler än ett kärl. Eva Trio har valt att göra olika lock med olika funktioner. Alla lock är platta för att ta så lite plats i skåpet/lådan som möjligt.
Glaslock – glaslocket gör att du hela tiden kan hålla koll på maten utan att störa processen genom att lyfta på locket. Locket är platt så att du ska kunna utnyttja locket till att ställa tallrikar och skålar på det och hålla dem varma medan du lagar mat.
Rostfritt lock
Inte lika tungt material som glas. Även detta lock är platt så att du ska kunna utnyttja locket till att ställa tallrikar och skålar på det och hålla dem varma medan du lagar mat.
Hällock
Hällocket har en unik funktion. Det har en inbyggd sil som gör det enkelt att hälla av vätska från grytan utan att bränna fingrarna elelr tappa något i vasken.

Vi är stolta finalister i Årets Handel

Vi är en av tre finalister i Årets Handel i Uppsala. Det är vi mycket stolta och glada över.

Den 11:e maj på Företagargalan utses vinnaren. Titta på filmen i länken vilka som är nominerade (vi kommer som bidrag nummer två i filmen)!

Stålvisp i teflonpannan? – Javisst, i Ballarini granitium

I höstas kom en ny serie stekpannor från det Italienska företaget Ballarini.
Ballarini är ett Italienskt familjeägt företag som har funnits sedan 1889 och är idag en av världens största tillverkare och utvecklare av belagda kärl och pannor.

Den nya serien Portofino granitium är en bra non-stick panna med ett helt nytt ytskiktsmaterial bestående av en granitiumbeläggning med stenmineraler i yttersta lagret. Det gör att beläggningen fortfarande är mycket ”släpp-lätt”, fettfri om man vill samt mycket tålig mot repor och det går alldeles utmärkt att använda hårdare redskap som tex i rostfritt stål i pannan.
Alla produkter i denna serie har en kallpressad aluminiumbotten som ger en jämn värmefördelning och gör att pannan kan tillverkas så lätt som möjligt utan att botten slår sig och fortsatt håller sig plan.
Stekpannan klarar upp till 230 grader i ugn och fungerar på alla typer av värmekällor.

Den här stekpannan görs i 6 olika lager av olika härdade beläggningar för bästa resultat och livslängd. Självklart använder INTE Ballarini PFOA vid fastsättandet av non-stick ytan.

Stekpannan Portofino granitium finns i dagsläget i tre storlekar, 20 cm, 24 cm och 28 cm.

Vi har arbetat med pannan sedan i november 2016 och själva testat den hemma i vardagsmiljö. Vi är mycket nöjda med både reptålighet, jämn värmefördelning, lätt att göra ren samt att pannan är mycket fettsnål om det behövs.

Tips!
+ diska alltid en belagd stekpanna noga efter användning med vatten och diskmedel. Är pannan inte riktigt ren vid nästa användning kan en beläggning av smuts och fett byggas upp så att maten fastnar i pannan.
+ diska helst pannan för hand, maskindiskmedel kan innehålla slipande/polerande partiklar som sliter ner beläggningen och kortar ner livslängden på pannan
+ låt alltid pannan svalna först innan du diskar ur den
+ stek aldrig på högsta värmen på spisen, normal stektemperatur är mellan 160 – 180 grader, vid ca 250 – 260 grader börjar ”släpp-lätt” egenskaperna försämras
+ använd en belagd panna till mat som innehåller mycket kolhydrater (och som annars drar åt sig onödigt mycket fett) samt till mat som är ömtålig, tex som fisk utan skinn