Wallenbergare är en färsbiff som traditionellt görs på kalvfärs och kalvbräss, grädde, äggulor, färskt ströbröd, salt och peppar.
Det finns många recept och varianter på den här rätten!

Det här är en rätt som går att äta både till vardags och till fest!

Här kommer vårt recept för 6-8 personer:

Blanda ca 1 kg iskall kalvfärs med 6 äggulor, tillsätt iskall vispgrädde, ca 4 dl. Tänk på att färsen ska vara lös, blanda i ett ägg till och lite mer grädde om det behövs. Krydda med salt och peppar och om du har hemma; ha i lite finmald muskot.
Riv färskt ljust bröd på rivjärn till ett grovt ströbröd. Forma färsen till biffar, använd gärna stansringar, i dom kan du forma färsen innan du lägger ner den och vänder den i det färska ströbrödet.
Stek Wallenbergarna i mycket smör på svag värme, de ska bli ljusbruna och vara lite fluffiga inuti.

Vi serverar potatispuré till! Skala och koka ca 1,5 – 2 kg potatis. (Koka hela så blir moset inte så klibbigt.) Mosa gärna med en potatisstöt.
Blanda i 3-4 dl varm mjölk och ca 50 gram smör, salt och peppar.

Bryn ca 100 gram smör (är gott om det verkligen är brynt smör). Värm ärtorna. Servera med rårörda lingon eller lingonsylt.

Lägg upp fint på tallrik, vi spritsade moset!

Om du undrar varför kalvfärsen ska vara iskall är det för att färsen inte ska spricka!

Bra redskap att ha hemma: