I höstas kom en ny serie stekpannor från det Italienska företaget Ballarini.
Ballarini är ett Italienskt familjeägt företag som har funnits sedan 1889 och är idag en av världens största tillverkare och utvecklare av belagda kärl och pannor.

Den nya serien Portofino granitium är en bra non-stick panna med ett helt nytt ytskiktsmaterial bestående av en granitiumbeläggning med stenmineraler i yttersta lagret. Det gör att beläggningen fortfarande är mycket ”släpp-lätt”, fettfri om man vill samt mycket tålig mot repor och det går alldeles utmärkt att använda hårdare redskap som tex i rostfritt stål i pannan.
Alla produkter i denna serie har en kallpressad aluminiumbotten som ger en jämn värmefördelning och gör att pannan kan tillverkas så lätt som möjligt utan att botten slår sig och fortsatt håller sig plan.
Stekpannan klarar upp till 230 grader i ugn och fungerar på alla typer av värmekällor.

Den här stekpannan görs i 6 olika lager av olika härdade beläggningar för bästa resultat och livslängd. Självklart använder INTE Ballarini PFOA vid fastsättandet av non-stick ytan.

Stekpannan Portofino granitium finns i dagsläget i tre storlekar, 20 cm, 24 cm och 28 cm.

Vi har arbetat med pannan sedan i november 2016 och själva testat den hemma i vardagsmiljö. Vi är mycket nöjda med både reptålighet, jämn värmefördelning, lätt att göra ren samt att pannan är mycket fettsnål om det behövs.

Tips!
+ diska alltid en belagd stekpanna noga efter användning med vatten och diskmedel. Är pannan inte riktigt ren vid nästa användning kan en beläggning av smuts och fett byggas upp så att maten fastnar i pannan.
+ diska helst pannan för hand, maskindiskmedel kan innehålla slipande/polerande partiklar som sliter ner beläggningen och kortar ner livslängden på pannan
+ låt alltid pannan svalna först innan du diskar ur den
+ stek aldrig på högsta värmen på spisen, normal stektemperatur är mellan 160 – 180 grader, vid ca 250 – 260 grader börjar ”släpp-lätt” egenskaperna försämras
+ använd en belagd panna till mat som innehåller mycket kolhydrater (och som annars drar åt sig onödigt mycket fett) samt till mat som är ömtålig, tex som fisk utan skinn