Det är lätt att hamna i ”samma spår” när veckohandlingen för vardagsmaten ska göras tycker jag. Då är det mycket trevligt att mina barn vill laga middagen oftare! Det är ju underbart att komma hem till färdig middag. Självklart vill dom bestämma vad som ska lagas då och de får skriva egna inköpslistor. Igår lagade vår 14-åriga dotter middag och då blev det en quorngryta med ris. Enkelt att göra, krävs några ingredienser men har du väl dom så är grytan lättlagad. Tror hon hittat receptet i en gammal Buffé-tidning! Hon har lagat receptet några gånger under sommaren och ibland har hon använt kyckling i stället för Quorn, det blir också jättegott!

quorngryta 2

Här kommer recept på grytan för ca 4 personer (vi är 5 personer i familjen och brukar laga för 6 personer – det tar alltid slut):
Börja med att hacka grönsakerna:
1 gul lök, 1 morot, 1 röd paprika, 1 halv chilifrukt, 1 burk (227 gram) ananasringar (spara spadet)
Sätt på ris i lagom mängd!
Fräs löken och moroten ett par minuter (vi fräste i smör), lägg sedan i paprikan, chilifrukten, ananasbitarna och ca 300 gram tinade quornbitar. Fräs några minuter till och strö sedan över ca 2 msk maizena och rör om. Häll på spadet från ananasen, 4 dl vatten, 2 msk soja, 2 msk vitvinsvinäger, 2 msk grönsaksfond, 1 msk tomatpuré och en nypa salt. Låt grytan koka ihop på låg värme under ca 10 minuter.
Vi tycker att det är gott med vanligt långkornigt ris till. Vi garnerade med lite salladslök!
/Anna

quorngryta 1