Här kommer ett middagstips att laga under påskhelgen!

Den här rätten har vi lagat många gånger, inte bara under påsken, men det passar mycket bra då. Det är dessutom ett enkelt och gott recept. Det här receptet räcker till 6-8 personer.
Lammstek med potatisskivor rostade i ugn och gräddstuvad purjolök.

Lammsteken (ca 2 kg med ben) gör du enkelt så här:
Ugnen på 225°, skala 4 ganska stora vitlöksklyftor, dela 2 av dom i långa bitar och finhacka de andra två. Stick djupa hål i steken och tryck ner de avlånga vitlöksbitarna. Rör ihop 50 gram rumstempererat smör, 1 msk honung, den hackade vitlöken, rivet skal av en citron och ca 2 msk hackad färsk timjan. Bred på smörblandningen på lammsteken. Salta och peppra (jag använder alltid svartpeppar). Lägg steken i en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca 10 minuter, sänk sedan värmen till 125° och låt steken stå inne i ugnen ytterligare 2 timmar tills köttets innertemperatur är 60-65°. Låt steken vila 15 minuter innan du skär upp den och serverar.

Solrospotatis
Sätt ugnen på 225°. Tvätta och skiva ca1½ kg potatis tunt (enkelt att skiva på mandolin). Lägg på en ugnsplåt. Häll över rapsolja ca 0,5 dl och smält smör ca 0,5 dl. Salta och peppra (svartpeppar). Sätt in i ugnen ca 15 minuter, strö över 1 dl solroskärnor och låt stå i ugnen 10 minuter till.

Gräddstuvad purjolök
Skölj 4 purjolökar noga. Skär dom i 4 cm långa bitar och fräs i smör (gärna i en sauteuse). Häll på 4 dl vispgrädde, salta och peppra (svartpeppar) och låt det småkoka utan lock i 5 minuter. Smaka av med saft från en halv pressad citron och lite dragon.

Hoppas du gillar det, lycka till!