Knivar

Visst är det roligare när kniven är vass?
Vi har många kunder som kommer till oss och vill ha en bra kniv! Vi har valt att sälja ett sortiment av bra knivar, men om den är bra för just dig bestämmer du. Du ska välja en kniv som ligger bra i just din hand och som har en tyngd du trivs med. Sedan är det upp till dig hur bra kniven förblir. Bryner du aldrig din kniv blir den fort slö. Att bryna/skärpa kniven betyder att du upprätthåller skärpan utan att slipa ner något av knivens egg. Det är skillnad på att underhålla kniven genom att skärpa den med en skärpstav och att slipa den för att få en ny råegg. Vad skärper du då kniven med? Jo, beroende på vilken kniv du valt väljer du en keramisk skärpstav, ett diamantbryne eller ett brynstål. Det finns också ”bordknivslipare” som många tycker är lättare att använda eftersom vinkeln redan är inställd.

När man talar om vinkeln på eggen skiljer man traditionellt mellan japansk och europeisk slipvinkel. En japansk kniv har ett hårdare stål och slipas med vinkel 12-15 grader. En europeisk kniv har ett mjukare stål och slipas med en slipvinkel på 20-40 grader.

Keramisk skärpstav
Kan användas till alla knivar (utom tandade). Den ska användas regelbundet för att ge en vass och slät egg.

Diamant skärpstav
Skärper alla typer av knivar (utom tandade). Används vid behov och används gärna innan den keramiska skärpstaven. Man skulle kunna likna det vid att diamantbrynet är den grova nagelfilen eller det grova sandpappret och keramiska brynet är den fina nagelfilen eller det fina sandpappret.

Brynstål i rostfritt
Rekommenderas till europeiska knivar (utom tandade). Stålet i en japansk kniv är oftast så hårt att ett rostfritt brynstål inte har någon effekt.

Om du väljer att bryna din kniv på en bordsknivslipare så var noga med vilken sort du väljer beroende på vilka knivar du har. Vi hjälper dig gärna!

Är din kniv slö räcker det inte att bryna kniven, då måste du lämna in den hos en knivslipare alternativt köpa en sten du kan slipa på. Slipstenar kan användas till både Europeiska och Japanska knivar. Det är slipvinkeln som skiljer sig åt. Till japanska knivar finns vinkelhållare/fixturer att köpa som håller rätt vinkel vid slipning på sten.
En sten ska blötläggas i god tid innan slipning, ca 30-60 minuter. Det görs för att få bort luftbubblorna så att stenen blir hårdare.
Det finns olika grova stenar att köpa. Det kan vara bra att ha en lite grövre sten på ca 240 grit för att grovslipa kniven och få bort eventuella små hack för att sedan avsluta med en finare sten på 1200 grit. Vill du finjustera riktigt noga på din kniv ska du använda en sten på mellan 4000-8000 grit.
Vi skickar knivar för slipning till dom som kan slipa varannan måndag. Du kan lämna in din kniv hos oss innan kl 12.00 samma dag. Det kostar ca 90,- per kniv och du får tillbaka din kniv inom 5-7 dagar.

Vid köp av en kniv hos oss rekommenderar vi alltid att du väljer att köpa en kniv plus bryne i stället för flera knivar om du inte redan har ett bryne.

Använd alltid en skärbräda i trä eller plast. Använd alltid ett underlag som är mjukt och därmed inte förstör knivens egg. Ett hårt underlag som tex glas eller marmor är för hårt för knivens egg.

Var noga med att handdiska din kniv med ljummet vatten och diskmedel direkt efter du använt kniven. Låt inte din kniv bli liggande odiskad efter användning, det kan orsaka syreangrepp vilket kan leda till att den rostar. Diska inte köksknivar i diskmaskinen. Diskmaskinens trådkorgar kan bli förstörda och diskmedlet fräter på knivens egg. Torka kniven torr med mjuk trasa direkt efter rengöring.

Ta hand om din kniv!

.