Räkor Äta

Igår åt vi räkor. Härlig kväll med solsken och jag hade köpt gravlax som jag tänkte koka färsk potatis till. Jag och barnen tyckte att det skulle vara gott med färska räkor till och cyklade ner till Feskarn i Saluhallen här i Uppsala och köpte ett kilo färska räkor. Vardagslyx!
Vi satt ute och åt och vår 7-åriga Elin bara älskar skaldjur och är en hejare på att skala räkor, hon åt nog ett halvt kilo själv. Hon och jag satt kvar länge och hon mumsade och åt. Jag sa att nu när vi ätit upp ska vi gå och slänga räkskalen på en gång för det kommer inte att lukta gott i morgon annars. Elin funderade och frågade om man inte kan göra något annat gott med skalen…. jo, sa jag man kan ju koka fond förstås, det blir jättegott att ha i soppa eller sås. – Ja men Mamma, då tycker jag vi går in och kokar fond nu, säger Elin då. Ja, då var det lite svårt att backa och vi gick in i köket för fondkok.

Vi fick ta det som fanns i kylen och så här gjorde vi:
Ca 1 kg räkskal
en halv purjolök grovt skuren i bitar
1 stor morot i bitaar
2 små gula lökar i bitar
Ca 1 dl tomatpuré
In i 250 grader varm ugn och rosta i ca 20 minuter

Räkor Fonfpågång

Efter 20 minuter tog vi ut plåten ur ugnen och hällde ner alltihop i en ganska stor gryta (7-liters gryta) och hällde på en halv flaska rosévin, (fick bli den goda Abdyikan som jag tog ett glas av till middagen) 5 lagerblad, några hela svartpepparkorn och Elin strösslade över lite torkad timjan. Vi täckte med vatten och lät det koka ca 20 minuter.

Räkor Fond rostat

Vi silade av i en ganska finmaskig sil men det går säkert bra med en pipsil också. Sedan kokade vi ner vätskan till en tredjedel. Elin provsmakade både innan vi reducerade fonden och efteråt, jättegod tyckte hon och så lärde hon sig ett nytt ord, reducera! Nu har vi lagt fonden i frysen i väntan på den dagen då vi ska göra räksoppa!