God middag till påsk!

Här kommer ett middagstips att laga under påskhelgen!

Den här rätten har vi lagat många gånger, inte bara under påsken, men det passar mycket bra då. Det är dessutom ett enkelt och gott recept. Det här receptet räcker till 6-8 personer.
Lammstek med potatisskivor rostade i ugn och gräddstuvad purjolök.

Lammsteken (ca 2 kg med ben) gör du enkelt så här:
Ugnen på 225°, skala 4 ganska stora vitlöksklyftor, dela 2 av dom i långa bitar och finhacka de andra två. Stick djupa hål i steken och tryck ner de avlånga vitlöksbitarna. Rör ihop 50 gram rumstempererat smör, 1 msk honung, den hackade vitlöken, rivet skal av en citron och ca 2 msk hackad färsk timjan. Bred på smörblandningen på lammsteken. Salta och peppra (jag använder alltid svartpeppar). Lägg steken i en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca 10 minuter, sänk sedan värmen till 125° och låt steken stå inne i ugnen ytterligare 2 timmar tills köttets innertemperatur är 60-65°. Låt steken vila 15 minuter innan du skär upp den och serverar.

Solrospotatis
Sätt ugnen på 225°. Tvätta och skiva ca1½ kg potatis tunt (enkelt att skiva på mandolin). Lägg på en ugnsplåt. Häll över rapsolja ca 0,5 dl och smält smör ca 0,5 dl. Salta och peppra (svartpeppar). Sätt in i ugnen ca 15 minuter, strö över 1 dl solroskärnor och låt stå i ugnen 10 minuter till.

Gräddstuvad purjolök
Skölj 4 purjolökar noga. Skär dom i 4 cm långa bitar och fräs i smör (gärna i en sauteuse). Häll på 4 dl vispgrädde, salta och peppra (svartpeppar) och låt det småkoka utan lock i 5 minuter. Smaka av med saft från en halv pressad citron och lite dragon.

Hoppas du gillar det, lycka till!

 

 

 

Eva Trios koncept – varje rätt har sin gryta

1977 designade Ole Palsby Eva Trios grytor. Idag består Eva Trios grytserie av fyra olika slitstarka och funktionella grytor. De fasta måtten gör att kombinationsmöjligheterna mellan grytor, stekpannor och lock är oändliga och dessutom lätta att förvara i köksskåpet.
Alla material har egenskaper som påverkar maten du lagar. Beläggningen i grytor, kastruller och stekpannor bidrar till att göra matlagningen enklare och maten godare.

Rostfritt stål
Rostfritt stål tål hög värme, är mycket slitstarkt och motståndskraftigt mot syra i livsmedel. En yta av blankpolerat stål är både motståndskraftigt nog att klara daglig användning och är samtidigt lätt att rengöra. (Ju renare stål i ett kärl, ju lättare att rengöra.) Eva Trios rostfria (18/10 stål) kärl har en inkapslad sandwichbotten som sprider värme jämnt och effektivt. Eva Trios sandwichbotten består av ett 5 mm tjockt aluminiumskikt i mitten och ett stålskikt på vardera sidan. Ytterskiktet i stål är magnetiskt. Bottnen är alltså magnetisk, vilket innebär att kok- och stekkärlen kan användas på alla värmekällor. Sandwichbottnens totala tjocklek är 6,2 mm. Det betyder att kok- och stekegenskaperna förbättras, vilket i sin tur gör kärlen till bra arbetsredskap.
Handtagen är gjorda i kraftigt rostfritt stål. Dessa är punktsvetsade och det betyder att de inte blir varmare än att man kan hålla i dem. Alla kärl har en praktisk hällkant som gör att du undviken spill vid upphällning.

White Line
White Line-serien är tillverkad i aluminium, som ger optimal värmespridning i hela kärlet, både i botten och upp längst sidorna. Både grytorna och traktörpannan har en hård keramisk beläggning på utsidan och insidan. Alla kärlen går att använda i ugn och tål maskindisk. Kärlen har en inkapslad sandwichbotten som ger snabb värmespridning hela vägen upp i kanterna. Aluminium är inte magnetiskt, men i White Line-serien har det lagts in en magnetisk metallplatta i kok- och stekkärlens botten. Det gör att deras induktionszon är maximerad. Serien kan alltså även användas på induktionsspis.
Bottnen i White Line-serien är 6 mm tjock och sidorna är 3 mm. Eftersom hela grytan blir varm (botten och sidor) och värmepåverkan sker från alla tre håll fördelas värmen jämnt.
Alla kärl har också en bra hällkant som gör att du undviker spill vid upphällning. Den keramiska beläggningen gör att kärlet kräver mycket lite fett vid stekning.
Aluminium är ett mjukt och lätt material. Det betyder att grytor som är tillverkade av aluminium är lätta att arbeta med. Det kan vara en fördel när du ska använda grytorna. Aluminium har god värmeledningsförmåga och fördelar värmen uppåt sidorna.
Keramisk beläggning är ett mycket starkt material som kan tåla höga temperaturer och som inte repas så lätt. Det ger högre tålighet i den dagliga användningen och längre hållbarhet. Den keramiska beläggningen tål temperaturer ända upp till 450 °C och kan användas på alla värmekällor inklusive induktion.
Aluminiumets goda värmeegenskaper gör kokkärlen fantastiska att koka i eller till att tillaga i synnerhet mjölkbaserade såser och rätter. Den jämna värmefördelningen mellan grytans botten och sidor gör att mjölken inte bränns vid så lätt. Den hårda keramiska beläggningen tål hög värme och serien är därför oerhört robust och tålig och lämpar sig väl för daglig matlagning.

Black Line
Black Line har en kraftig aluminiumbotten på 5 mm och sidorna är 3 mm tjocka. Under  användning värms både botten och sidor upp så att värmen fördelas jämnt. Hela serien har en så kallad brazing bottom, vilket innebär att en magnetisk platta i 18/0-stål har smälts fast på grytan.
Alla handtag och skaft är tillverkade i kraftigt rostfritt stål. Det betyder att handtagen vid vanlig användning på spisen inte blir varmare än att man kan hålla i dem utan grytlappar. Detta gäller dock inte vid användning på gasspis eller i ugn.
Black Line har PFOA-fri Slip-Let®-beläggning både in- och utvändigt.
Aluminium är ett mjukt och lätt material. Det betyder att grytor som är tillverkade av aluminium  är lätta (inte tunga) att arbeta med. Det kan vara en fördel när du ska använda grytorna. Aluminium har god värmeledningsförmåga och fördelar värmen uppåt sidorna. Eva Trio Black Line-serien är rekommenderas när du ska göra såser eller rätter som innehåller mjölk. Om värmefördelningen är ojämn bränns mjölkbaserade rätter lätt vid eftersom värmen koncentreras i grytans botten. I en aluminiumgryta sprids värmen i stället uppåt sidorna, vilket gör att mjölkrätter inte bränns vid lika lätt. Slip-Let®-beläggningen gör grytan lättdiskad både ut- och invändigt.
Alla handtag och skaft är tillverkade i kraftigt rostfritt stål. Det betyder att handtagen vid vanlig användning på spisen inte blir varmare än att man kan hålla i dem utan grytlappar. Detta gäller dock inte vid användning på gasspis eller i ugn

Koppar
Koppar är en av de bästa värmeledarna och därför bra att använda till kok- och stekkärl. Kärlen blir snabbt varma och svalnar också snabbt. Det betyder att det är lätt att reglera värmen. Det är en treskiktskonstruktion med koppar ytterst, aluminium i mitten och rostfritt stål innerst. Fördelen är att varje materials egenskaper utnyttjas optimalt och att konstruktionen ger en bra värmeledningsförmåga. Seriens kokkärl i koppar fungerar optimalt, bland annat tack vare kopparns unika kok- och stekegenskaper. Koppar ger dig full kontroll över matlagningen eftersom materialet reagerar snabbt på temperaturändringar – en viktig egenskap när man lagar såser och mer avancerade rätter.
Alla grytor och stekpannor i serien har också en praktisk hällkant som gör hanteringen ännu enklare. Koppar kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion.

Lock
Locken har samma diametermått som grytorna och traktörpannan, så det går bra att kombinera dem. Tanken är att du inte ska behöva ha så många lock utan kunna använda samma lock till fler än ett kärl. Eva Trio har valt att göra olika lock med olika funktioner. Alla lock är platta för att ta så lite plats i skåpet/lådan som möjligt.
Glaslock – glaslocket gör att du hela tiden kan hålla koll på maten utan att störa processen genom att lyfta på locket. Locket är platt så att du ska kunna utnyttja locket till att ställa tallrikar och skålar på det och hålla dem varma medan du lagar mat.
Rostfritt lock
Inte lika tungt material som glas. Även detta lock är platt så att du ska kunna utnyttja locket till att ställa tallrikar och skålar på det och hålla dem varma medan du lagar mat.
Hällock
Hällocket har en unik funktion. Det har en inbyggd sil som gör det enkelt att hälla av vätska från grytan utan att bränna fingrarna elelr tappa något i vasken.

Vi är stolta finalister i Årets Handel

Vi är en av tre finalister i Årets Handel i Uppsala. Det är vi mycket stolta och glada över.

Den 11:e maj på Företagargalan utses vinnaren. Titta på filmen i länken vilka som är nominerade (vi kommer som bidrag nummer två i filmen)!

Stålvisp i teflonpannan? – Javisst, i Ballarini granitium

I höstas kom en ny serie stekpannor från det Italienska företaget Ballarini.
Ballarini är ett Italienskt familjeägt företag som har funnits sedan 1889 och är idag en av världens största tillverkare och utvecklare av belagda kärl och pannor.

Den nya serien Portofino granitium är en bra non-stick panna med ett helt nytt ytskiktsmaterial bestående av en granitiumbeläggning med stenmineraler i yttersta lagret. Det gör att beläggningen fortfarande är mycket ”släpp-lätt”, fettfri om man vill samt mycket tålig mot repor och det går alldeles utmärkt att använda hårdare redskap som tex i rostfritt stål i pannan.
Alla produkter i denna serie har en kallpressad aluminiumbotten som ger en jämn värmefördelning och gör att pannan kan tillverkas så lätt som möjligt utan att botten slår sig och fortsatt håller sig plan.
Stekpannan klarar upp till 230 grader i ugn och fungerar på alla typer av värmekällor.

Den här stekpannan görs i 6 olika lager av olika härdade beläggningar för bästa resultat och livslängd. Självklart använder INTE Ballarini PFOA vid fastsättandet av non-stick ytan.

Stekpannan Portofino granitium finns i dagsläget i tre storlekar, 20 cm, 24 cm och 28 cm.

Vi har arbetat med pannan sedan i november 2016 och själva testat den hemma i vardagsmiljö. Vi är mycket nöjda med både reptålighet, jämn värmefördelning, lätt att göra ren samt att pannan är mycket fettsnål om det behövs.

Tips!
+ diska alltid en belagd stekpanna noga efter användning med vatten och diskmedel. Är pannan inte riktigt ren vid nästa användning kan en beläggning av smuts och fett byggas upp så att maten fastnar i pannan.
+ diska helst pannan för hand, maskindiskmedel kan innehålla slipande/polerande partiklar som sliter ner beläggningen och kortar ner livslängden på pannan
+ låt alltid pannan svalna först innan du diskar ur den
+ stek aldrig på högsta värmen på spisen, normal stektemperatur är mellan 160 – 180 grader, vid ca 250 – 260 grader börjar ”släpp-lätt” egenskaperna försämras
+ använd en belagd panna till mat som innehåller mycket kolhydrater (och som annars drar åt sig onödigt mycket fett) samt till mat som är ömtålig, tex som fisk utan skinn

 

Två stekpannor behöver man!

Vi rekommenderar alltid att du väljer två stekpannor. Varför då undrar du säkert….

Jo, det finns inget material som är bäst att steka all typ av mat i!

Vi rekommenderar att du väljer en panna i rostfritt, kolstål eller gjutjärn. Gemensamt för dessa material är att det är material som håller för evigt om du tar hand om dem, de klarar mycket höga temperaturer och du måste använda någon typ av fett när du steker i pannan. Rostfritt har till skillnad mot kolstål och gjutjärn slutna porer vilket gör att det aldrig kan ta smak av en tidigare stekning i en rostfri stekpanna.

Det är också bra att välja en panna med beläggning. En belagd panna har egenskapen att släppa lätt och att du inte behöver använda fett när du steker. När är det bra då? Jo, ska du steka något ömtåligt, som en fisk utan skinn är en belagd panna lättare att steka i eftersom den har egenskapen att släppa lätt. När du steker mat med mycket kolhydrater som inte enbart tar smak utav fettet du måste använda utan också drar åt sig fettet, då är en belagd panna bäst. Tex då du steker panerad mat eller potatis.

 

AMT – Världens bästa stekpanna?

Ligger det någon sanning i texten på slejfen till stekpannorna? Är det världens bästa panna?

Ja, det här är en riktigt bra och välgjord stekpanna. Visst finns det fler bra stekpannor på marknaden men vi kan nog hålla med om att det i varje fall är en av de bästa. Vad är det som gör en stekpanna bra då?

Hemligheten bakom AMT är att alla kärl är handgjutna och har en 10 mm tjock botten som ger en jämn värmefördelning. Den magnetiska induktionsplattan i kärlen är 2 mm och ingjuten i stommen. Det här gör att AMT har de bästa induktionsegenskaperna på marknaden när det gäller energiupptagning och eftersom induktionsmaterialet gjuts in kan det aldrig släppa från stekpannan. Den tjocka induktionsplattan gör att energin överförs till botten och det leder också till att överflödig utstrålning utanför kärlet minskar.
Alla AMT´s kärl är återvinningsbara och helt fria från PFOA.

Handtagen har inga nitar på insidan av pannan som annars kan vara i vägen för en slev eller vara en grogrund för bakterietillväxt om du inte diskar noga.
AMT producerar själva ALLA delar av stekpannan (det är dom ganska ensamma om) vilket betyder att dom har full kontroll över tillverkningsprocessen. I tillverkningsprocessen passerar varje kärl 14 stationer där kvalitetskontroll är en av uppgifterna. Varje kärl tar 3 dagar att tillverka.

Tips!
+ diska alltid en belagd stekpanna noga efter användning med vatten och diskmedel. Är pannan inte riktigt ren vid nästa användning kan en beläggning av smuts och fett byggas upp så att maten fastnar i pannan.
+ diska helst pannan för hand, maskindiskmedel kan innehålla slipande/polerande partiklar som sliter ner beläggningen och kortar ner livslängden på pannan
+ låt alltid pannan svalna först innan du diskar ur den
+ stek aldrig på högsta värmen på spisen, normal stektemperatur är mellan 160 – 180 grader, vid ca 250 – 260 grader börjar ”släpp-lätt egenskaperna försämras, (tänk på att blir maten bränd bränns också beläggningen)
+ använd en belagd panna till mat som innehåller mycket kolhydrater (och som annars drar åt sig onödigt mycket fett) samt till mat som är ömtålig, tex som fisk utan skinn
+ använd trä- silikon- eller plastredskap vid användning av en teflonpanna (teflon är ett mjukt material)

Om det börjar fastna i pannan beror det förmodligen på att maten inte längre har kontakt med den ursprungliga beläggningen, det kan bero på någon av följande orsaker:
+ beläggningen är utsliten och det är dags att skaffa en ny panna
+ blåsbildning har uppstått och pannan har börjat ”flaga”, det är ett tillverkningsfel och pannan bör reklameras
+ ytan ser bränd ut, det är inte beläggningen som är bränd utan det är inbrända rester av stärkelse, äggviteämnen med mera som sitter kvar i pannan, detta kan bero på att pannan inte blivit ordentligt rengjord efter att användning eller att maten har bränts så att en ny ytbeläggning har bildats, detta är omöjligt att få bort och det är lämpligt att köpa en ny panna – detta är inte en reklamation

 

Våfflor och våffeljärn!

Den 25 mars är det våffeldagen! Men visst är det gott att äta våfflor året runt? Och det går att använda våffeljärnet till mer än våfflor!

Vi har valt att sälja våffeljärn från Åviken.
Åviken började tillverka elektriska våffel- och rånjärn redan på 1950-talet i Sverige. Järnen är tillverkade av tjock gjuten aluminium med non-stick beläggning och har ett högt wattantal för att ge en frasig yta och jämn färg på våfflorna.
Våffeljärnet på bilden gör fem våffelhjärtan. Det har ett handtag designat för att du inte ska bränna dig och justerbar termostat så att du själv kan reglera temperaturen. Vi säljer också dubbla våffeljärn men då har våfflan endast fyra hjärtan men håller samma kvalité.

Här kommer recept på våffelsmet:
Vårt favoritrecept enkla frasvåfflor  8-10 laggar
125 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker (kan uteslutas)
en liten nypa salt
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och vattnet, lite i taget och vispa väl så att smeten blir fri från klumpar. Vispa sist ned det smälta smöret.
Extra goda frasvåfflor 8-10 laggar
1,5 dl iskallt vatten
3 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
0,5-1 msk smör
Blanda vattnet, mjölet och 0,5 dl av grädden till en jämn smet. Vispa grädden som är kvar till fast men inte alltför hårt skum och rör ner det i smeten. Smörj laggen till den första våfflan med smöret!
Glutenfria våfflor 8-10 laggar
50 g smör
3 dl Maizena majsstärkelse
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna väl. Blanda de torra ingredienserna i en rymlig bunke. Tillsätt mjölken och vispa väl. Vispa ned det smälta smöret och äggen.
Gräddas i ett uppvärmt våffeljärn. Det är viktigt att vispa mellan gräddningarna eftersom majsstärkelsen snabbt sjunker till botten.

Tips! Vill du använda våffeljärnet till något mer?
Vi använder våffeljärnet till att både göra toasts och små minipizzor i.
Toasts är dubbla smörgåsar med god fyllning, tex ost och skinka. Minipizzorna gör vi med vanlig pizzadeg, fyllning och viker dubbelt, gott, snabbt och smart!

Trevlig våffeldag!

Idag är det Fettisdagen- vi tjuvstartade redan förra veckan!

Förra veckan tjuvstartade vi med att baka semlor! I vår familj är det lite olika viljor med vad som önskas som fyllning så vi gör både med vaniljkräm och mandelmassa. Recept hittar ni nedan. Beroende på hur lång tid ni planerar att baka så kan ni välja att värma mjölken eller ta kall mjölk. Vi tog kall mjölk och valde att jäsa degen under längre tid. Önskar er en trevlig kväll med goda semlor!

Ingredienser:

14-16 dl vetemjöl special
1,5 dl socker
125 g smör, rumsvarmt
50 g jäst, för söta degar
2 tsk krossad kardemumma
1 st ägg
5 dl mjölk
(Pensling 2 st äggulor och 1-2 msk mjölk)
Fyllning:
Mandelfyllning (100g skållad mandel, bullsmulor, 0,6 l mjölk och 250 g mandelmassa)
Garnering:
4-5 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här:

  1. Blanda mjölet (det mesta) socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bord och knåda ihop. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  4. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Vispa ihop äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
  7. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Rosta den skållade mandeln lätt 10–15 minuter i ugnen (lite färg). Låt svalna och hacka den ganska grovt.
  8. Skär toppen av bullarna och gröp ur lite smulor ur varje. Mosa smulorna med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken.
  9. Riv ner mandelmassan och arbeta till en slät massa. Vänd till sist ner mandeln.
  10. Lägg samman semlorna: spritsa i fyllningen och spritsa grädden på. Sätt tillbaka toppen på semlan och pudra florsocker över.

Pajformar från Emile Henry

Nytt i vårt sortiment är de fina pajformarna i keramik från Emile Henry!

Keramik eller stengods kan vara av mycket olika kvalité beroende på hur massan är tillverkad och av vilken kvalité glasyren är. Emile Henry tillverkar gratängformar, pajformar och en mängd andra artiklar för matlagning i den högsta kvalitén.

Företaget Emile Henry har en lång historia som sträcker sig ända bak till 1800-talet.
1870 satte Jacques Henry upp sin keramikverkstad i Marcigny, Bourgogne, Frankrike. Där finns fabriken än idag och all keramik från Emile Henry tillverkas fortfarande på samma plats i Frankrike. Idag är det den femte generationen Henry – Jean Babtiste – som driver företaget med samma höga kvalitetsnivå som det en gång startade.

Pajformarna är tillverkade i så kallad High Resistance Ceramic och klarar temperaturer från -20 grader till +270 grader C. Du kan ta formen direkt från frysen och ställa in i varm ugn. Den höga kvalitén på glasyren gör formarna extra enkla att diska och få rena. Alla produkter från Emile Henry är tillverkade i ett keramiskt material med mycket hög stöttålighet och kan diskas i maskin.

 

Nominerade till Årets Handel!

Vi är nominerade till årets Företagargala i kategorin Årets Handel – jättekul tycker vi!

Vi säljer ett noga utvalt sortiment i vår butik i Uppsala samt i vår web-butik. För oss är det viktigt att stå för alla produkter vi valt att sälja. Vi testar själva en större del av de produkter vi väljer att ta in vårt sortiment.

En viktigt del i vår affärsidé är kunskapen om det vi säljer. Vi vill kunna ge dig som kund bra och trygga tips och råd om vad du köper och att produkten passar just dig och de förväntningar du har. Är du kund i vår web-butik är du alltid välkommen att höra av dig för att få tips och råd innan ett köp!

Vi arbetar aktivt med att informera och inspirera på här på vår blogg samt i sociala medier. Vi finns på Instagram @bohmanochwiberg och på Facebook Bohman & Wiberg. Med dessa kanaler vill vi inspirera till  matlagning både till vardags och fest samt ge en bra produktinformation, både om nyheter och tips och råd om olika typer av material och varumärken.

Nomineringen ger oss verkligen energi att fortsätta arbeta hårt varje dag för att leverera vår mission; att erbjuda produkter inom kök och bak som håller en bra kvalitetsnivå till rätt pris samt att inspirera och förmedla kunskap till våra kunder!

/Anna & Karin