Stekpannor

Stekpannor kan vara tillverkade i olika slags material. Alla material har olika egenskaper och passar olika slags mat mer eller mindre bra.

Generellt för stekpannor är att ju tjockare stekpannan är desto bättre stekresultat får du. Den pannan väger lite mer men håller sig alltid plan och har överlägsna egenskaper när det gäller värmefördelning vilket ger ett betydligt bättre stekresultat.

Det vanligaste materialet i en belagd panna är en stomme av aluminium, en lättmetall som leder värme extra bra. I de enklare och billigare stekpannorna används 2-5 mm kallpressad aluminiumplåt som stomme (detta passar bäst för gasspis). För alla andra spisar (elspis) rekommenderas en stekpanna med gjuten aluminiumstomme som är 6-10 mm tjock.

För att få aluminiumpannor att fungera på induktion måste pannorna på något sätt göras magnetiska. På enklare, billigare kärl monteras ofta en platta med små hål som inte täcker 100% av botten. Det blir en stor energiförlust för kärlet. Med en heltäckande bottenplatta får man en snabb och jämn värmefördelning. På exklusiva aluminiumpannor kan den magnetiska bottenplattan även vara ingjuten i materialet.

Teflon – är det som gör att det släpper lätt i en stekpanna. Kräver inget fett, lättdiskad. I en gjuten Teflon panna får du en lika fin stekyta som i en gjutjärn/kolstål eller rostfri panna. (Vi säljer gjutna Teflon pannor från bl a tyska AMT och Fissler.)

En Teflon-beläggning kan ibland vara uppblandad med andra material beroende på tillverkarens ”recept”.

Keramisk beläggning – hård beläggning, som ibland kan kräva fett, bryner fint.

Alla stekpannor med beläggning slits ut med tiden. Normalt bör en bra belagd panna hålla i 4-6 år. Men det kräver att den sköts enligt skötselråd. Diska pannan noga med diskmedel, överhetta inte pannan och använd plast eller träredskap så håller pannan längre.

De belagda stekpannor som vi säljer innehåller INTE PFOA.

Gjutjärn – Håller för evigt om du sköter om pannan. Kräver fett, bryner fint. Får ej stå blött/fuktigt för då rostar den, ska diskas med enbart vatten. De gjutjärnspannor vi säljer kommer från svenska Skeppshult och innehåller kontrollerat gjutjärn.

Kolstål – Håller för evigt om du sköter om pannan. Något lättare än gjutjärn, kräver fett, bryner fint. Får ej stå blött/fuktigt för då rostar den, ska diskas med enbart vatten. Pannorna från Italienska Pintinox som vi säljer tål mycket hög värme men bör hettas upp och avsvalna långsamt. Pannan blir allteftersom den blir instekt mörkare och mörkare. Handtaget är av hygieniska skäl lackerad och pga denna lackering sättas i ugn i max 230 grader C.

Rostfritt – Håller för evigt. Kräver fett, bryner fint. Jämn värme i botten, lämplig på alla spistyper. Ska diskas med diskmedel vilket också gör att inget kan ta smak av pannan. Vi säljer rostfria pannor från Demeyere, Fissler och Scanpan.

När du steker i gjutjärn, kolstål eller rostfritt; tänk på att inte försöka vända maten innan porerna hunnit sluta sig, då upplever du att maten ”fastnat” i pannan.

En panna som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från avlagringar som tex inbränt fett eller sot. Det kan påverka magnetismen med en smutsig undersida.

Alltid när du steker: temperaturen i pannan är ofta hemligheten med ett bra stekresultat, ha inte för bråttom, stek aldrig på max, särskilt inte om du har en induktionsspis. Kom också ihåg att anpassa värmen i pannan efter vad du ska steka, tex ett ägg ska tillagas på lägre temperatur än en köttbit.

Stektemperaturer

Vid 155 grader börjar smöret bli ljusbrunt.

Vid 165 grader är smöret mellanbrunt och har lägsta stektemperatur.

Vid 170 grader tystnar smöret och har lämplig temperatur för de flesta maträtter.

Vid 185 grader är smöret mörkbrunt och lämplig endast för kortare stekning.

Vid 200 grader är smöret brun/svart med bränd smak och olämplig för stekning.

Stek aldrig på högsta värmen på spisen, gäller alla material!

Välkommen att kontakta oss om du har frågor om stekpannor: info@bohmanochwiberg.se