Den 25 mars är det våffeldagen! Men visst är det gott att äta våfflor året runt? Och det går att använda våffeljärnet till mer än våfflor!

Vi har valt att sälja våffeljärn från Åviken.
Åviken började tillverka elektriska våffel- och rånjärn redan på 1950-talet i Sverige. Järnen är tillverkade av tjock gjuten aluminium med non-stick beläggning och har ett högt wattantal för att ge en frasig yta och jämn färg på våfflorna.
Våffeljärnet på bilden gör fem våffelhjärtan. Det har ett handtag designat för att du inte ska bränna dig och justerbar termostat så att du själv kan reglera temperaturen. Vi säljer också dubbla våffeljärn men då har våfflan endast fyra hjärtan men håller samma kvalité.

Här kommer recept på våffelsmet:
Vårt favoritrecept enkla frasvåfflor  8-10 laggar
125 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker (kan uteslutas)
en liten nypa salt
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och vattnet, lite i taget och vispa väl så att smeten blir fri från klumpar. Vispa sist ned det smälta smöret.
Extra goda frasvåfflor 8-10 laggar
1,5 dl iskallt vatten
3 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
0,5-1 msk smör
Blanda vattnet, mjölet och 0,5 dl av grädden till en jämn smet. Vispa grädden som är kvar till fast men inte alltför hårt skum och rör ner det i smeten. Smörj laggen till den första våfflan med smöret!
Glutenfria våfflor 8-10 laggar
50 g smör
3 dl Maizena majsstärkelse
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna väl. Blanda de torra ingredienserna i en rymlig bunke. Tillsätt mjölken och vispa väl. Vispa ned det smälta smöret och äggen.
Gräddas i ett uppvärmt våffeljärn. Det är viktigt att vispa mellan gräddningarna eftersom majsstärkelsen snabbt sjunker till botten.

Tips! Vill du använda våffeljärnet till något mer?
Vi använder våffeljärnet till att både göra toasts och små minipizzor i.
Toasts är dubbla smörgåsar med god fyllning, tex ost och skinka. Minipizzorna gör vi med vanlig pizzadeg, fyllning och viker dubbelt, gott, snabbt och smart!

Trevlig våffeldag!