Förra veckan tjuvstartade vi med att baka semlor! I vår familj är det lite olika viljor med vad som önskas som fyllning så vi gör både med vaniljkräm och mandelmassa. Recept hittar ni nedan. Beroende på hur lång tid ni planerar att baka så kan ni välja att värma mjölken eller ta kall mjölk. Vi tog kall mjölk och valde att jäsa degen under längre tid. Önskar er en trevlig kväll med goda semlor!

Ingredienser:

14-16 dl vetemjöl special
1,5 dl socker
125 g smör, rumsvarmt
50 g jäst, för söta degar
2 tsk krossad kardemumma
1 st ägg
5 dl mjölk
(Pensling 2 st äggulor och 1-2 msk mjölk)
Fyllning:
Mandelfyllning (100g skållad mandel, bullsmulor, 0,6 l mjölk och 250 g mandelmassa)
Garnering:
4-5 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här:

  1. Blanda mjölet (det mesta) socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bord och knåda ihop. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  4. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Vispa ihop äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
  7. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Rosta den skållade mandeln lätt 10–15 minuter i ugnen (lite färg). Låt svalna och hacka den ganska grovt.
  8. Skär toppen av bullarna och gröp ur lite smulor ur varje. Mosa smulorna med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken.
  9. Riv ner mandelmassan och arbeta till en slät massa. Vänd till sist ner mandeln.
  10. Lägg samman semlorna: spritsa i fyllningen och spritsa grädden på. Sätt tillbaka toppen på semlan och pudra florsocker över.