Demeyere tillverkar stek- och kokkärl i rostfritt stål som håller hela livet.

Det finns få stek- och kokkärl på marknaden idag som är gjorda med sån exakt noggrannhet som Demeyeres är. En stekpanna från dom har du hela livet och längre… den är mycket svår att lyckas förstöra.

1908 startade Demeyere sin produktion av kok- och stekkärl, då ett familjeföretag, och är idag ett världskänt riktmärke för köksredskap i rostfritt stål.

Demeyeres kärl kan användas på alla typer av värmekällor. De är tillverkade i rostfritt stål som är behandlat med Silvinox, vilket är en slags rengöring av det yttre stålet. Det extremt rena stålet gör att råvaran släpper lätt från kärlet vid tillagning samt underlättar vid rengöring och produkterna behåller sitt utseende år efter år.
Rostfritt stål tål hög värme, är mycket slitstarkt och motståndskraftigt mot syra i livsmedel. En yta av blankpolerat stål är både motståndskraftigt nog att klara daglig användning och är samtidigt lätt att rengöra. (Ju renare stål i ett kärl, ju lättare att rengöra.)
Det som gör Demeyeres produkter så speciella är att deras kärl är optimerade för sina speciella användningsområden och är därför konstruerade på olika sätt. De serier som har 5 och ända upp till 7 lager av legeringar av stål ger en mycket effektiv och optimal värmefördelning hela vägen upp till den övre kanten av produkten, vilket möjliggör perfekt kontroll över tillagningsprocessen.
Tack vare den fantastiska noggrannheten vid tillverkningen lämnar Demeyere upp till 30 års garanti på sina stek- och kokkärl som omfattar material och produktionsfel.

Det går bra att steka all sorts mat i rostfria kärl men det kan vara bra att veta att mat som innehåller mycket kolhydrater generellt suger åt sig mycket fett. Det finns mycket tillsatser i mat vi köper, tex i bacon finns det druvsocker som kan innebära att det fastnar mer i pannan än vanligt. Till denna mat kan en bra non-stickpanna vara bra. Det finns inget material som är bäst till all mat.

Tillagning i rostfritt
En rostfri stekpanna fungerar inte som en belagd panna. Några tips när du tillagar mat i rostfritt:
– Värm aldrig upp stekpannan på högsta värme. Stekpannan och sauteusen tål hög värme – men det gör inte maten.
– Det är bäst att använda smör som både är en smakbärare och gör det lätt att se när pannan är lagom varm. Vanligt smör innehåller ca 80 % fett och 20 % vatten. När vattnet sjudit bort och smöret tystnat och blivit gyllenbrunt, är pannan redo för användning. Ca 170 grader är den lämpligaste temperaturen för de flesta maträtter.
– För att få en bra stekyta ska maten vändas så få gånger som möjligt. När porerna i maten stängts släpper den från pannan.

Om det fastnar i panna, vad beror det på?
– Oftast beror det på för låg eller för hög värme – anpassa alltid temperaturen till vad du lagar för mat.
Högsta effekt på en spis är bara till för att koka vattenbaserade maträtter. Om du har för hög värme kommer smöret bli bränt i stället för brynt. Maten riskerar även att bli bränd, torr och fastna.
– Det kan också bero på att porerna i maten inte hunnit stängas. – Att steka i rostfritt kan jämföras med att grilla, om du försöker vända maten för tidigt sitter stekytan kvar på grillgallret. Lägg i maten och vänta tills porerna stängts. När maten släpper lätt från stekpannan är det dags att vända.

Skötselråd
Diska alltid kärlen med diskmedel och vatten efter användning och se till att matrester tas bort.
Missfärgning av kalk, järn eller blånad från temperaturskillnader tas lätt bort med ättikssprit som värms på låg värme (gäller rostfria kärl). Alternativt använd ett rengöringsmedel för rostfria produkter.
Diska kärlen för hand.

Några av de teknologier som Demeyere tillämpar:
Silvinox
Demeyeres kärl är lättdiskade tack vare sin unika patenterade Silvinox behandling vilket är en effektiv rengöring av det yttre stålet i produktionsprocessen.
5-lagerskonstruktion
Mycket bra värme värmefördelning ger kombinationen av 5 legeringar med bl a aluminium som gör att värmen inte koncentreras vid en punkt utan transporteras jämnt över hela ytan av pannan.
7-plymaterial
Det är en unik teknologi som består av 7 lager av olika legeringar. Den här tekniken säkerställer optimal värmefördelning upp till den övre kanten av produkten vilket möjliggör perfekt kontroll över tillagningsprocessen.
Inductoseal
Inductosealbotten är gjord av sju lager. Silver och kopparlager som säkerställer optimal värmefördelning och ger en optimal värmeledande yta som är 33% större än en traditionell botten. Botten är svetsad hermetiskt (lufttät) vilket medför ytterligare hygien och kvalitet eftersom vatten, fett elelr smuts inte kan tränga in mellan lagren.