Jonas – ett svenskt varumärke med kvalité

Märkningen ”18/10 – Jonas – Made in Sweden” på en produkt garanterar svensk kvalitet, form funktion och tradition.

Någon gång har du säkert skalat potatis med en Jonas skalare. Den har funnits i produktion i 60 år och har blivit en riktig klassiker och sålts i 100 miljoner exemplar världen över. Enlig många den bästa potatisskalaren!
Varumärket Jonas producerar många klassiska rostfria produkter men även produkter i plast och trä. Produktionen sker fortfarande i Sverige. Företaget DaloLindén som äger varumärket har sin produktion i Motala och Värnamo.

Ända sedan 1947 har de rostfria produkterna tillverkats i Motala. Endast rostfritt stål 18/10 som innehåller 18% krom och 10% nickel används vid produktionen. Då blir användandet problemfritt i de tuffaste restaurangmiljöer. Materialet är godkänt för kontakt med livsmedel och tål diskmaskin.
Den största delen av Jonas rostfria produkter är trycksvarvade, en produktionsmetod som ger överlägsna ytor och förhållandevis lätta produkter – lättarbetat och lätt att hålla rent!

Rostfritt stål är ett material som är 100% återvinningsbart. Det är därmed ett miljövänligt material med mycket lång livslängd. När stålet återvinns görs stora miljövinster i form av energibesparing och reduktion av miljöbelastning. Stålet avger inga utsläpp som påverkar luft, jord och vatten. Stålets yta gör att det lämpar sig för tuffa miljöer och det har hygieniska egenskaper som gör att det lämpar sig särskilt väl för att komma i kontakt med livsmedel. Den hårda ytan försvårar för bakterier att få fäste, och det är helt neutralt mot födoämnen om rätt legering används. Det rostfria stålet som används är en legering som testats i laboratorier och som används i restaurangmiljöer.

Vi tycker det är fantastiskt roligt att kunna vara återförsäljare åt fina kvalitetsprodukter som fortfarande tillverkas i Sverige och som håller hög, bra kvalité. Rostfritt som material är lätt att hålla rent och brukar sällan behövas bytas ut, utan kan användas hela livet.

Produkter från Jonas i vårt sortiment hittar du på vår hemsida www.bohmanochwiberg.se

 

 

 

 

Sangria

Sangria är en slags vinbål som kommer från Spanien och Portugal. Namnet Sangria kommer från det spanska order sangre som betyder blod, som kommer av färgen bålen får av vinet.

Sangria passar som fördrink eller som mingeldryck på festen!

Så här gjorde vi (räcker till ca 6 personer):
Blanda i en bålskål eller kanna:
1 flaska rött fruktigt vin, 1 dl rom, 1,5 dl apelsinjuice, 2 msk limejuice, 3 msk strösocker, en halv tunt skivad apelin, en halv skivad citron eller lime, 1 grönt granny smith äpple. Låt detta stå kallt i ca 2 timmar!

Ta fram sangrian och häll i 33 cl kolsyrat vatten och isbitar! Vi rekommenderar stora isbitar som smälter långsamt.

Servera i lite större gärna glas med rund kupa!

Bra redskap att ha hemma när du gör Sangria:

Grillspett med tzatziki

Våren är här och det är dags att grilla igen, hurra!!!

Det blir mer och mer vanligt att grilla året runt, men alla har inte den möjligheten. …och visst blir man extra sugen på grillat när värmen och våren kommer?

Får vi tipsa om grillspett, skivad ugnsrostad potatis och tzatziki?
Så här gjorde vi våra spett för 4-6 personer:

Spetten
Skiva ca 1,2 kg fläskfilé i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i bunke, blanda i oregano, salt, svartpeppar, soya, kycklingbuljong, honung…eller ta det som finns hemma, en snabbmarinad behöver inte vara exakt! Blanda runt!
Trä upp på spett och varva med klyftad rödlök och paprika.
Grilla på grillen tills köttet är genomgrillat, lägg gärna på några halverade citroner och låt de gärna bli grillade ordentligt på snittytan. Jättegott att pressa över köttet vid servering. Grillad citron blir söt!

Tzatzikin
Låt 4 dl grekisk yoghurt rinna av i sil med kaffefilter under ca 2 timmar i kylsåpet. Riv gurkan på ett grovt rivjärn, salta och låt rinna av.
När yoghurt och gurka runnit av, blanda ihop i bunke. Tillsätt 1-2 pressade/rivna vitlöksklyftor, 1-2 msk vitvinsvinäger, 2-3 msk olivolja, salt, svartpeppar och 2 msk hackad dill. Blanda!

Ugnspotatis
Skölj 1,5 kg potatis. Om skalen är fina låter vi dom alltid vara kvar.
Ta fram mandolinen och skiva potatisen tunt. Skölj potatisen i vatten och lägg på hushållspapper eller handduk för att torka. (Då fastnar den inte lika lätt på plåten.) Lägg på plåt, salta, peppra och ha gärna på lite oregano (torkad eller färsk) och ugnsrosta ca 30 minuter.

Nu är allt klart! Servera gärna en naturell sallad till!
Smarta redskap att ha hemma:

 

 

Grönsaker med tillbehör

Vi gillar att inspirera till matlagning!
Ibland har man ont om tid men vill ändå äta gott. Det här är ett sådant recept. Enkelt, lätt och gott, det gillar vi!

Bra redskap att ha hemma till den här rätten:

Ugnsrostade grönsaker i ugn med kall fetacrème och kyckling, här kommer receptet till 4 personer:

Lägg på plåt / i ugnsform:
Klyfta ca 1 kg potatis (om du vill vara noggrann; skölj potatisklyftorna så fastnar de inte lika lätt på plåten)
Dela 1 fänkål i klyftor
Klyfta 4 färska rödbetor
Skär en halv broccoli i buketter
Ringla över rapsolja, peppra, salta – in i ugnen 225 grader ca 30-40 minuter.

Medans grönsakerna blir klara kan du förbereda kyckling eller annat tillbehör, tex fläskfilé eller lägg till någon mer grönsak som tex sötpotatis på plåten och ät det vegetariskt. Vi åt kyckling till.
Dela 4 kycklingfileér på mitten så att de blir tunna. Stek i stekpanna med smör och olja.

Blanda den kalla fetacrèmen:
2 dl Creme Fraiche, 1 paket fetaost, 1-2 vitlöksklyftor, salt och peppar efter smak. Se till att fetaosten blir mosad ordentligt, några småbitar gör inget.

Ta ut grönsakerna ur ugnen och ha på:
1 skivad rödlök
1 burk oliver – vi valde både gröna och svarta
Smula över en halv fetaost
Ringla över olivolja

Servera på tallrik med den kalla crèmen och eventuellt kyckling! Lycka till!

 

 

Middagstips på krämig pasta med kyckling!

Här kommer ett tips på middag till helgen. Vi har använt och inspirerats av Catarina Königs recept på denna rätt men ändrat lite i mängd. Vi har planerat vårt recept till ca 6-8 personer och det tar ca 20 min.

Ingredienser
ca 8 kycklingfiléer
3-4 msk smör att steka i
300 g bladspenat
12-14 soltorkade tomater hela, (inlagda i olja)
2 vitlöksklyftor
6 dl grädde
4 dl crème fraiche
3-4 tsk kycklingfond
4 kvistar färsk basilika
smaka av med salt och svartpeppar, efter smak
800 g tagliatelle – köp färskpasta, alternativt så gör du egen pasta!

Gör så här
Stek på färsk babyspenat i en panna med smör. Dela kycklingfiléerna längs med, så att det blir två långa, tunna filéer av en kycklingfilé.
Dela de tunna filéerna på hälften, salta och peppra på båda sidor. Bryn filéerna i smör så att de får färg i en stekpanna.
Lägg över bitarna i en traktörpanna eller en större kastrull allt eftersom det brynts på. Tillsätt sedan grädde i stekpannan, pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt crème fraîche och kycklingfond. Rör samman och låt koka upp. Avsluta med att lägga spenaten uppe på kycklingen och strimla över de torkade tomaterna.  Häll sedan över såsen och låt allt puttra under tiden du kokar pastan.

Här följer tips på smarta redskap att använda när du tillagar denna rätt!

 

Lyxig pasta med musslor och räkor!

Här kommer helgens middagstips om du inte vill göra påskbuffé! Varför inte en lyxig pasta med musslor och räkor? Supergott!

Ingredienser:
500 g blåmusslor
300 g räkor med skal
1 liter buljong (grönsaksbuljong)
2 dl grädde
3 st vitlöksklyftor
2 st små torkade chilifrukter
250 g cocktailtomater
400 g spaghetti

Börja med att rengöra musslorna. Borsta under rinnande kallt vatten och ta bort ”skägget”. Kasta de musslor som är öppna och inte sluter sig! Finhacka (eller pressa) sedan vitlök och chili och dela tomaterna. Skala räkor och ställ åt sidan.

Fräs vitlök och chili och tillsätt sedan buljong (vi använde grönsaksbuljong) och grädde. Koka ihop ca 15 min innan du lägger i musslor och tomaterna. Koka på svag värme under lock cirka 10 minuter, smaka av med salt.

Koka pasta. Häll av kokvattnet ett par minuter innan före avsatt koktid. Blanda pasta och de skalade räkorna i musselpannan. Vänd runt i någon minut för att värma upp räkorna.

Lägg upp pastan på ett stort fat. Vi serverade extra musslor i en musselgryta vid sidan om…vi tycker om mycket musslor!!

 

Fläskfilé med Hasselbackspotatis

Visst är väl det här en gammal klassiker som fortfarande är lika god?

Helstekt fläskfilé med hasselbackspotatis, sås, champinjoner och tomat i ugn. Perfekt helg-mat till dig själv eller att bjuda gästerna på.

Här kommer vårt recept för 6 personer:

Köttet
Vi brukar helsteka fläskfilén i 100 grader varm varmluftsugn med en plåt med vatten i botten för att få lite fukt i ugnen. Till 6 personer behöver du ca 1,2 kg kött. Stek i ugn tills innertemperaturen uppnått 65 grader, låt den vila minst 15 minuter. Innan servering bryner du den snabbt i smör i stekpannan så att den får en fin färg. Skär ca 1,5 cm tunna skivor.

Såsen
Såsen kan man göra på olika sätt, vi brukar smälta ca 25 gram smör i sauteuse, vispa ner 2 rågade matskedar mjöl, häll i skyn efter fläskfilén tillsammans med köttbuljong (tillsammans ska det vara minst 4 dl vätska). Vispa ner ca 2 tsk kinesisk soja och 2 dl grädde, smaka av med svartpeppar och ev salt. Det här blir ca 6 dl sås.

Svampen och tomaterna
Vi brukar steka svampen i smör och servera till, vill man kan man blanda ner den i såsen.
Tomaterna halverar vi och saltar och pepprar, strör på lite ströbröd och en skiva smör och ugnssteker i 225 grader i ca 10 minuter.

Hasselbackspotatisen
Det blir godast att inte använda för stora potatisar. Räkna ca 3 mindre potatisar per person. Skala alla potatisar och skär tunna små fina skåror i potatisen utan att skära igenom helt.

Det finns speciella brädor som är skålade och gjorda för att skära Hasselbackspotatis i, om du tycker att det är svårt! Finns hos oss i butiken!
Lägg potatisarna på en plåt, strö över salt, peppar och ströbröd. Hyvla smör i skivor och lägg över potatisarna. Ugnsstek i 225 grader i ca 40 minuter.

Lägg upp fint och servera!

Smarta redskap att ha hemma när du lagar denna rätt:

 

Wallenbergare på vårt vis

Wallenbergare är en färsbiff som traditionellt görs på kalvfärs och kalvbräss, grädde, äggulor, färskt ströbröd, salt och peppar.
Det finns många recept och varianter på den här rätten!

Det här är en rätt som går att äta både till vardags och till fest!

Här kommer vårt recept för 6-8 personer:

Blanda ca 1 kg iskall kalvfärs med 6 äggulor, tillsätt iskall vispgrädde, ca 4 dl. Tänk på att färsen ska vara lös, blanda i ett ägg till och lite mer grädde om det behövs. Krydda med salt och peppar och om du har hemma; ha i lite finmald muskot.
Riv färskt ljust bröd på rivjärn till ett grovt ströbröd. Forma färsen till biffar, använd gärna stansringar, i dom kan du forma färsen innan du lägger ner den och vänder den i det färska ströbrödet.
Stek Wallenbergarna i mycket smör på svag värme, de ska bli ljusbruna och vara lite fluffiga inuti.

Vi serverar potatispuré till! Skala och koka ca 1,5 – 2 kg potatis. (Koka hela så blir moset inte så klibbigt.) Mosa gärna med en potatisstöt.
Blanda i 3-4 dl varm mjölk och ca 50 gram smör, salt och peppar.

Bryn ca 100 gram smör (är gott om det verkligen är brynt smör). Värm ärtorna. Servera med rårörda lingon eller lingonsylt.

Lägg upp fint på tallrik, vi spritsade moset!

Om du undrar varför kalvfärsen ska vara iskall är det för att färsen inte ska spricka!

Bra redskap att ha hemma:

Skrei eller torsk med chorizo

Det här är torskrygg med chorizo, potatispure och granatäpple! Supergott och bra tips till helgens middag!

Är det tid för skrei så använd gärna det, annars går det lika bra med torskrygg. Vet du vad det är för skillnad på skrei och torsk?
Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer delikat kött. Skrei finns oftast att köpa under januari till april.

Så här gör du den här goda middagen för 4 personer:
Koka ca 1 kg mjölig potatis, när den kokat klart, mosa gärna med en potatisstöt, blanda i salt peppar, ca 3 msk smör och ca 2,5 dl mjölk.
(Koka gärna potatisen hel – då blir moset mindre klibbigt.)
Vi köpte färsk torskrygg. Torsken blir god om du gör den i varmluftsugn i 200 grader. Det tar ca 3 minuter tills torsken når 50 grader, smaksak hur du vill ha din fisk men vi rekommenderar 50-55 grader. Tänk på att det går fort för fisken att bli klar!
Skiva chorizo (ca 200 gram)  tunt och stek tills den fått ordentlig färg i stekpanna.
Blanda granatäpple kärnor från 1 frukt med fint rivet skal från 1 citron och fint hackad persilja från 2 stora kvistar.
Lägg upp fint på tallrik och servera!

Receptet är en kombination från olika recept.

Smarta redskap att ha hemma när du lagar detta:

Dags för Semlor

Semlor kan man göra på många olika sätt. Så här gör vi våra favoriter:

Smula ner 25 gram jäst i en bunke.
Smält 100 gram smör och tillsätt 2,5 dl mjölk – värm till fingervarmt ca 37 grader.
Häll hälften av degvätskan över jästen och rör runt tills jästen har löst sig.
Häll i resten av vätskan, 1 ägg, 1 dl socker, 2 krm salt, 2 krm hjortronsalt och ca 8 dl vetemjöl. Knåda degen i köksmaskin eller med degkrokar, se till att degen släpper kanten innan du slutar knåda.
Jäs degen ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader!

Ta upp degen på en väl mjölad bänk och dela degen till 12 lika stora bullar, rulla och lägg på plåt. Jäs bullarna i 20 minuter under en handduk.
Pensla bullar med uppvispat ägg innan du ställer in dom i ugnen ca 8-10 minuter.

Låt bullarna svalna, skär av toppen på bullen och gröp ur en liten grop i mitten. Lägg ”urgröpet” i en bunke. Riv ner ca 100 – 150 gram mandelmassa – smaksak hur mycket du vill ha! Blanda ihop med några droppar mjölk. Spritsa ut fyllningen i gropen i semlan, spritsa på vispad grädde och lägg på locket. Lite extra fint blir det om du siktar florsocker över!

Lycka till!