Visst är väl det här en gammal klassiker som fortfarande är lika god?

Helstekt fläskfilé med hasselbackspotatis, sås, champinjoner och tomat i ugn. Perfekt helg-mat till dig själv eller att bjuda gästerna på.

Här kommer vårt recept för 6 personer:

Köttet
Vi brukar helsteka fläskfilén i 100 grader varm varmluftsugn med en plåt med vatten i botten för att få lite fukt i ugnen. Till 6 personer behöver du ca 1,2 kg kött. Stek i ugn tills innertemperaturen uppnått 65 grader, låt den vila minst 15 minuter. Innan servering bryner du den snabbt i smör i stekpannan så att den får en fin färg. Skär ca 1,5 cm tunna skivor.

Såsen
Såsen kan man göra på olika sätt, vi brukar smälta ca 25 gram smör i sauteuse, vispa ner 2 rågade matskedar mjöl, häll i skyn efter fläskfilén tillsammans med köttbuljong (tillsammans ska det vara minst 4 dl vätska). Vispa ner ca 2 tsk kinesisk soja och 2 dl grädde, smaka av med svartpeppar och ev salt. Det här blir ca 6 dl sås.

Svampen och tomaterna
Vi brukar steka svampen i smör och servera till, vill man kan man blanda ner den i såsen.
Tomaterna halverar vi och saltar och pepprar, strör på lite ströbröd och en skiva smör och ugnssteker i 225 grader i ca 10 minuter.

Hasselbackspotatisen
Det blir godast att inte använda för stora potatisar. Räkna ca 3 mindre potatisar per person. Skala alla potatisar och skär tunna små fina skåror i potatisen utan att skära igenom helt.

Det finns speciella brädor som är skålade och gjorda för att skära Hasselbackspotatis i, om du tycker att det är svårt! Finns hos oss i butiken!
Lägg potatisarna på en plåt, strö över salt, peppar och ströbröd. Hyvla smör i skivor och lägg över potatisarna. Ugnsstek i 225 grader i ca 40 minuter.

Lägg upp fint och servera!

Smarta redskap att ha hemma när du lagar denna rätt: