Hos oss är det ofta smarta logistiklösningar som gäller på kvällarna när barnen ska iväg åt olika håll på träningar.
Igår gjorde jag köttfärspaj som ska ätas ikväll då tiden inte räcker till för matlagning innan barnens aktiviteter. Det är lätt att värma och brukar vara gott!

Paj kan man ju göra på lite vad som helst och vad som finns hemma. Vid det här tillfället hade jag bara bestämt att det skulle bli en köttfärspaj och hade köpt köttfärs. Sedan blev det lite broccoli, blomkål och annat gott som fanns hemma.

Pajdeg gör jag alltid på samma sätt:
Recept för en paj, jag gjorde dubbelt igår då jag gjorde två pajer.
3 dl vetemjöl (den här gången blev det råg i)
2 msk iskallt vatten
150 gram smör
Bästa krispet på pajskalet får du om smöret är iskallt när du blandar degen. Bra tips är att riva ner smöret i mjölet, då blir det lättare att blanda och få till en bra pajdeg.
Paj riva smör

Jag brukar klämma ut degen med handflatan i pajformen och nagga lite med gaffel innan jag förgräddar i ca 225 grader varm ugn i ca 10 minuter.
Fyllningen igår blev köttfärssås som gjordes på ca 650 gram nötfärs, 1 röd hackad lök, 1 burk finkrossade tomater, ca 2 msk tomatpuré, en massa torkade örter (dragon, basilika, timjan och oregano), grönsaksbuljongtärning och lite vatten. Det fick puttra ca 15 minuter innan jag hällde i en skvätt grädde som hade blivit över och rev ner ca 2 dl prästost (av frukostosten). Fyll pajskalen med köttfärssåsen och dekorera med tunna tomatskivor och små blomkåls- och broccolibuketter. Till sist knäckte jag tre ägg över varje paj.

Paj färdig

Köttfärssås kan man ju göra på hur många sätt som helst och min blir aldrig samma som gången innan. Det blir sås av det som finns hemma för stunden.
Jag gjorde två pajer igår, en i en ugnssäker form i stengods och en i en pajform med lös botten. Vill du servera pajen i bit på tallrik är det perfekt att använda en form med lös botten, då kan du skära snygga bitar. Använd gärna en bra belagd pajform med lös botten så släpper pajen direkt utan att du behöver smörja.

Paj lyfter upp

Ikväll serveras pajen med keso och en sallad!