Det finns många sätt att göra kaffe på!

Det som karakteriserar en perkulator, eller perkulatorbryggare (ibland med stavningen perkolator), är att vattnet passerar kaffet fler gånger än i en klassisk kaffebryggare. Med en perkolator passeras kaffet om och om igen till dess att vattnet når kokpunkten. Många människor tycker att kaffe gjorts med en perkolator är det allra bästa kaffet. En perkolator är lika enkel att använda som en vanlig kaffebryggare men du slipper kaffefilter. 

Vi har valt att sälja Tops kaffeperkulator – en perkulator med anor
Tops har varit ett erkänt varumärke med sin kaffeperkulator i över 50 år. De började sin verksamhet 1964 därav av den läckra retrodesignen.

Allt som behövs för att koka i perkulatorn är friskt vatten, malet kaffe samt en värmekälla. Använd gärna mellanmalet kaffe eller grovmalet kaffe – en smaksak!
Idag ser vi mest elektriska perkulatorer på marknaden, men den här fungerar på din spis, funkar på alla sorters spisar. Ta med den på picknick eller camping och använd den på gasolköket över öppen eld eller på grillen. Vi säljer 4 olika storlekar av Tops Perkulator – alla fungerar på alla spisar – observera dock att vissa induktionsspisar har problem med mindre kärl än 9 cm i bottenplattan, då ska du inte välja den minsta storleken.

Kannan och locket är tillverkat i 18/8 rostfritt stål. Kaffebehållaren och spridaren är tillverkad i aluminium och handtaget är tillverkat i värmetålig permawood. Den har en klar glasknopp på locket som gör att du enkelt kan hålla koll på resultatet. Enkel att diska för hand eller köra i diskmaskin.

Så här använder du Tops kaffeperkulator:

  • Sätt kaffebehållaren på stigarröret och mät upp perkulatormalet kaffe i kaffebehållaren, ca 1 ”kaffemått” per kaffekopp för önskad styrka, sätt på spridarlocket.
  • Häll i önskad mängd vatten, ca 1,5 dl per kopp, i kaffekannan och sätt i hela kaffebehållaren.
  • Sätt perkulatorn på önskad värmekälla, plattan bör inte vara större än själva perkulatorn. (Induktionsspis – inga problem alltså.) Handtaget får inte vara direkt över värmekällan.
  • Sätt på hög värme. När perkuleringen börjar och du ser vatten bubbla upp i glasknoppen sänk till medelvärme, varmt nog för att vattnet ska perkolera med ett jämt bubbel i glasknoppen.
 • Perkulera till önskad styrka på kaffet, du kan se i glasknoppen hur kaffet blir mörkare och mörkare, ca 5-8 minuter efter din egen smak. När du uppnått önskad styrka på kaffet ta av perkulatorn från värmekällan, obs den är nu varm så använd en grytlapp, ta ur kaffebehållaren, vänta ett ögonblick, häll upp och njut av kaffet. Rengöring

 

 • För att få godast kaffe bör du rengöra perkulatorns alla delar mellan användningarna. Diska i varmt vatten med diskmedel och skölj noga. Går att köra i diskmaskin på översta hyllan i diskmaskinen.
  Glasknoppen
 • Glasknoppen är känslig för slag och ska inte dras åt för hårt. Om olyckan skulle vara framme och du råkar ha söder glasknoppen kan du självklart köpa en ny!