Den vanligaste frågan i vår butik är: Vilken stekpanna ska jag köpa, vilken är bäst?
Viktigt är att komma ihåg att alla stekpannor har olika egenskaper och det är viktigt att köpa den panna som bäst passar just ditt behov.
Vi vill veta vad vi säljer och testar ofta våra produkter. Stekpannor är en kategori som testas ofta och alla de stekpannor vi säljer har vi testat och kan rekommendera. Vi kan det mesta om stekpannor och hjälper alla våra kunder som vill att hitta rätt!
Här kommer några tips vad du kan tänka på;
Nästan alla människor i Sverige har en stekpanna hemma. Vilken panna ska man välja då? Många som kommer till oss är så trött på sin stekpanna där allt bara fastnar och steker ojämnt. Vet du vad det beror på? I nästan alla fall kan vi lova att du har stekt på för hög värme. Högsta värmen på spisen är till för att koka på. På de flesta spisar ger högsta effekt mellan 650 – 700 grader. Normal stekvärme ligger på 165 – 185 grader. Bränner du maten i en belagd panna bränns även beläggningen men i en rostfri-, kolståls- eller gjutjärnspanna händer ingenting förutom att maten blir förstörd.
En belagd panna fungerar bara om den är ren! Därför ska du alltid diska ur den med varmt vatten och diskmedel. Om du vill kan du koka ur stekpannan med vatten och diskmedel/ättiksprit en gång i månaden i förebyggande syfte. Det tar bort proteiner som gärna fastnar i botten och sedan bränns in. Om maten fastnar i en belagd stekpanna kan det bero på att beläggningen är utsliten och det är dags att köpa en ny stekpanna, eller att ytan har blivit bränd. Det är inte beläggningen som är bränd, det är inbrända rester av stärkelse, äggviteämnen och andra rester som är kvar i pannan. Orsaken till det är att pannan inte blivit ordentligt rengjord efter användning eller att maten har bränts så att en ny ytbeläggning har bildats. Det brukar vara hopplöst att få bort.
En rostfri stekpanna håller oftast hela livet. Köper du en för tunn panna kan den möjligtvis slå sig och därför inte fungera på häll eller induktionsspis. En gjutjärnspanna eller kolstålspanna håller också hela livet om du tar hand om den.
Men…. även om stekpannan tål hög värme gör inte alltid maten det. Värm därför aldrig upp stekpannan på högre värme än vad du ska steka på.
Det är alltid lättare att steka i smör eller olja i en sådan här panna. För att få en bra stekyta ska maten vändas så få gånger som möjligt. När porerna i maten stängs släpper den från pannan. Till skillnad från gjutjärn så har stål inga porer, därför kan en rostfri stekpanna aldrig ge smak från tidigare stekningar.
Det finns inget material som bäst att steka all mat i. Därför rekommenderar vi att man har två stekpannor, en belagd och en rostfri, kolstål eller gjutjärn.
Stekpannor kan vara tillverkade på olika sätt. Generellt kan man säga att en bra stekpanna ska det vara lite tyngd i. En för lätt stekpanna har oftast inte tillräckligt med värmeledande material (nästan alltid aluminium) och har sällan tillräckligt med magnet i bottenplattan för att vara effektiv på en induktionsspis.
Vill du veta mer om stekpannor och material så läs gärna vårt blogg-inlägg som heter ”Kort fakta om olika typer av stekpannor” under Tips & Råd!
Du är självklart alltid välkommen in till oss i butiken om du har frågor. Bor du långt bort? Slå oss en signal eller skicka ett mail så hjälper vi dig.
Anna & Karin
Senaste kommentarer