Ibland räcker inte tiden till på vardagarna då barnen ska iväg på olika träningar och man själv kommer hem sent från jobbet… så är det hos oss i varje fall. Då är det bra att förbereda dagen innan med middag till dagen efter. Den här Gulaschgrytan är god, enkel och går ganska fort att göra….den ska koka i 2 timmar men då sköter den sig själv. Perfekt mat att ta fram och värma!

Den här grytan gjorde jag i förrgår kväll då jag visste att det på torsdagen skulle bli tajt om tid för matlagning på kvällen.

Här kommer receptet för 4-6 personer:
1,5 kg högrev som ska putsas och skäras i ca 2×2 cm stora bitar. Bryn köttet i smör direkt i grytan eller stekpanna och lägg över till gryta. Skala och hacka 3-4 gula lökar grovt, lägg i grytan. Häll i ca; 2 tsk salt, riven zest av 1 citron, 2 msk paprikapulver, 2 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad mejram, riv ner 3-4 klyftor vitlök, 1 tsk cayennepeppar, 1-2 msk olivolja, 1,5 liter vatten och slutligen smula ner 3 buljongtärningar mörk oxbuljong. Låt allting koka upp och rör om i grytan. Låt sedan grytan stå och småputtra/sjuda under lock i ca 2 timmar.
Jag ville ha en riktigt matig gulasch till hungriga barn och kokade potatis i tärningar (ca 8 små potatisar) vid sidan om och lät dessa hamna i grytan när den kokat klart. Då blev grytan inte så ”simmig” och potatisarna hela bitar!

Den här grytan är gjord på högrev, det brukar vara lätt att hitta svensk högrev till bra pris ganska ofta!

Till grytan serverade vi grekisk yoghurt och gott bröd från Günterska hovkonditoriet här i Uppsala.

/Anna