Fuskmunk

Fuskmunkar!

De här bullarna bakade jag första gången för några år sedan. Då tyckte min son att de såg ut som munkar och sedan dess heter dom fuskmunkar hos oss. Dom är i varje fall jättegoda och jättelätta att göra. Kanske till Mor på söndag?

Du behöver:
125 gram smör + 50 gram smält smör att pensla på bullarna
3 dl mjölk
50 gram jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker + mer strösocker att doppa bullarna i
0,5 tsk mald kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
drottningsylt eller annan god sylt

Smält 125 gram smör och värm mjölken fingervarm i kastrull. Smula ner jästen i en bunke, lös upp med smör/mjölk vätskan och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ca 8 dl av mjölet. Knåda/arbeta degen. Låt den jäsa i 30-40 minuter.
Passa på att ta fram två plåtar med bakplåtspapper medans degen jäser. När degen är färdigjäst delar du den i 48 små bitar som rullas ihop till bollar. (Använd resterande mjöl om det behövs.)Kavla försiktigt ut varje boll (blir ca 10 cm i diameter) och fyll med en klick sylt, nyp ihop bollen och lägg den med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 7-9 minuter.
När bullarna svalnat något penslar du dom med smör och doppar genast i strösocker. Fuskmunkarna är klara!