Ordet Sous-Vide kommer från franskan och betyder ”under vakuum”.
Metoden innebär att man tillagar maten i en ångugn eller en vakuumförpackning, en lufttät plastpåse som placeras i ett vattenbad. Vattenbadet har en noga kontrollerad temperatur. Temperaturen på maten blir samma både på utsidan och insidan.
En sous vide maskin har en cirkulator där vatten pumpas in, för att sedan pumpas ut. Maskinen har också en värmekälla som drivs av el. Cirkulatorn pumpar in vatten genom värmekällan och pumpar sedan ut det uppvärmda vattnen. Den exakta temperaturen på vattnet måste kunna regleras, därför finns en termostat som styr en termometer som håller koll på temperaturen. Blir vattnet för varmt eller för kallt stänger termostaten av eller på.
Genom att först vakuum-förpacka kött, fisk, ägg, kyckling eller vad du nu önskar tillaga och sedan sänka ned dem i ett perfekt tempererat vatten gör att du kan uppnå fantastiska resultat. Du ställer in din Sous Vide på önskad temperatur, placerar den på kanten av en kastrull/gryta, startar timern och sen sköter resten sig självt. Eftersom temperaturen ligger helt stabilt finns ingen risk för att tillaga din råvara så att den blir torr. Temperaturen håller sig inom en noggrannhet på +/- 0.1°C tack vare att den cirkulerar vattnet.
Du bör vara medveten om att köttet inte får den stekyta du är van vid när du tillagar kött sous vide. Därför måste man hastigt steka på köttet efteråt för att förhöja ytsmaken. Det kan du göra på grillen eller hastigt i en stekpanna.
Vi säljer Champions Sous Vide maskin. Den tydliga displayen visar aktuell temperatur och hur länge det är kvar på den tid du ställt in. Reglaget i rostfritt stål på sidan av displayen används för att enkelt ställa in önskad temperatur. Den smarta klammern på baksidan gör att du kan fästa Sous Vide-maskinen på alla typer av behållare utan problem.
Metoden har länge använts på restauranger över hela världen. På 1970-talet togs metoden fram av Georges Pralus för den franska restaurangen Troisgros.
Det är bland annat tack vare Sous Vide tekniken som de bästa restaurangerna kan servera mat av toppklass. Både när det kommer till molekylär mat, men också när det kommer till en perfekt tillagad bit kött.
Senaste kommentarer