Fuskmunkar!
De här bullarna bakade jag första gången för några år sedan. Då tyckte min son att de såg ut som munkar och sedan dess heter dom fuskmunkar hos oss. Dom är i varje fall jättegoda och jättelätta att göra. Kanske till Mor på söndag?
Du behöver:
125 gram smör + 50 gram smält smör att pensla på bullarna
3 dl mjölk
50 gram jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker + mer strösocker att doppa bullarna i
0,5 tsk mald kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
drottningsylt eller annan god sylt
Smält 125 gram smör och värm mjölken fingervarm i kastrull. Smula ner jästen i en bunke, lös upp med smör/mjölk vätskan och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ca 8 dl av mjölet. Knåda/arbeta degen. Låt den jäsa i 30-40 minuter.
Passa på att ta fram två plåtar med bakplåtspapper medans degen jäser. När degen är färdigjäst delar du den i 48 små bitar som rullas ihop till bollar. (Använd resterande mjöl om det behövs.)Kavla försiktigt ut varje boll (blir ca 10 cm i diameter) och fyll med en klick sylt, nyp ihop bollen och lägg den med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 7-9 minuter.
När bullarna svalnat något penslar du dom med smör och doppar genast i strösocker. Fuskmunkarna är klara!
Senaste kommentarer