Välkommen att läsa om Magnus Wibergs bästa tips och recept för ett lyckat lussebak!

Lussebak 4

Det finns en uppsjö av recept som beskriver hur man ska få sina lussebullar eller lussekatter perfekta. Man blir lite förvirrad eftersom skillnaderna mellan recepten är otroligt små!

Hur gör man då för att få lussebullarna precis så där som man vill ha dem? Vi tycker ju alla olika men vi kan nog enas om att de allra flesta gillar en SAFTIG lussekatt/bulle framför en torr och kompakt.
Oavsett vilket recept du använder dig av så finns det en hel del ”knep” du kan tänka på för att få din lussekatt/bulle saftig:

 • Använd rumstempererat smör (smält smör kräver mer mjöl, vilket gör bullarna torrare)
 • Lägg russinen i blöt en stund innan du trycker i dem i lussekatterna (torra russin drar åt sig vätska från bullen, samt riskerar att bli brända under gräddningen.)
 • Använd kall eller rumstempererad vätska. Jästiden blir längre men smakerna mer utvecklade.
 • Tillsätt ett ägg. Degen blir smidigare då den innehåller ägg, även inkråmet i bullarna blir mjukare av ägg. Om du använder ägg kan degen innehålla ganska mycket fett utan att bröden ”känns feta”.
 • Det absolut viktigaste för att få ett saftigt bröd är dock att du ska vara sparsam med mjölet! Degen kan vara ganska kladdig när du blandar ihop den och ställer den för jäsning. Tänk på att ju mer vätska i förhållande till mjöl desto saftigare bröd!

Lussebak 3För att få en mycket djupare och mer utvecklad saffranssmak på brödet rekommenderar jag att man låter saffranet få stå och ”dra” i socker och lite sprit (rom, vodka, cognac). Gör stor skillnad!

Jag använder mig av ett klassiskt grundrecept för saffransbröd (se nedan), oavsett om jag ska baka lussebullar eller lussekatter. I vår familj gillar alla olika; någon med russin, en annan utan russin, någon vill ha fyllning…. Här gäller det att gardera sig! Jag brukar därför göra ett par olika varianter vid utbakningen.

Saffransbröd:
0,5-1 g saffran (1 eller 2 paket) efter tycke och smak. Jag använder själv bara 1 paket. 1 tsk socker 1 msk cognac/rom/vodka/sprit — 25 g jäst 5 dl röd mjölk

1 ägg 2 dl strösocker 150 g smör (riktigt smör. Ej margarin) 1 tsk salt ca 14 dl vetemjöl special

 1. uppvispat ägg till pensling, smält smör och socker till garnering)
 2. Blanda saffran, socker och sprit i en skål eller bunke och låt stå och dra i några timmar.
 3. Smula ner jästen i degbunken och tillsätt mjölk.
 4. Tillsätt saffransröran med resten av ingredienserna (ta inte allt mjöl på en gång utan börja med ca 10-12 dl, och mata sedan på till du får den som du vill ha den). Om du inte hunnit få smöret rumsvarmt kan du ta en osthyvel och hyvla ner smöret i degen så går det lättare att få in det i degen.
 5. Arbeta degen ganska kraftigt tills den blir blank och smidig. Tänk på att den kan vara ganska lös!
 6. Täck bunken med plastfolie eller lock. Eftersom degen ska jäsa länge så bör du undvika att bara lägga en handduk över. Då kommer degytan att torka!
 7. Jäsningstiden kan variera beroende på rumstemperatur, men räkna med ca 3 timmar till den har nått dubbel storlek.
 8. Häll upp degen på ett ordentligt mjölat bakbord, och låt den få ”vila” till sig lite några minuter innan du kavlar ut eller börjar
 9. Börja baka ut till katter, bullar eller kransar ….. Gör du lussekatter så trycker du i russinen nu!
 10. Lägg bröden på plåt och låt jäsa till dubbel storlek.
 11. Pensla med uppvispat ägg.
 12. Grädda på 225 grader i ca 10-12 minuter

Vill man lyxa till det lite så tar man, efter gräddning, och penslar lussebullarna/katterna med smält smör och vänder dem sedan i lite strösocker. Grymt gott!Lycka till! / Magnus

Lussebak 1